x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coaliția de dreapta a câștigat alegerile din Italia. Giorgia Meloni: Facem tot ce putem să restituim Italiei demnitatea şi mândria

Coaliția de dreapta a câștigat alegerile din Italia. Giorgia Meloni: Facem tot ce putem să restituim Italiei demnitatea şi mândria

27 Sep 2022   •   16:00
Coaliția de dreapta a câștigat alegerile din Italia. Giorgia Meloni: Facem tot ce putem să restituim Italiei demnitatea şi mândria
Sursa foto: Agerpres

Viitorul premier al Italiei, Giorgia Meloni, vrea să redea demnitatea italiei și să evidențieze ceea ce-i unește, spune aceasta după câștigarea alegerilor legislative de duminică, scrie dpa.

"Italienii ne-au încredinţat o responsabilitate importantă. Acum va fi sarcina noastră să nu îi dezamăgim şi să facem tot ce putem pentru a restitui Naţiunii demnitatea şi mândria. Astăzi am făcut istorie", a scris aceasta pe Twitter.

Giorgia Meloni are 45 de ani și va fi prima femeie premier din Italia. Numirea în funcție de face de președintele Sergio Mattarella, după formarea noului parlament, la jumătatea lunii octombrie. 

Alianța de stânga, formată din social-democrați, Mișcarea 5 Stele și Alianța de Centru, merg în opoziție. 

Lidera mișcării de dreapta a Franței, Marie Le Pen, Partidul Alternativa pentru Germania și premierul polonez Mateusz Morawiecki au felicitat-o pe Meloni. 

Însă noul executiv se va confrunta cu probleme economice serioase, un nivel mare de îndatorare al țării, explozia inflației și a prețurilor la energie și alimente. 

Coaliția de dreapta a obținut majoritatea în parlament

Coaliţia de dreapta a obţinut majoritate absolută în Parlamentul de la Roma, conform rezultatelor oficiale ale scrutinului desfăşurat duminică, iar Giorgia Meloni, liderul partidului Fraţii Italiei (FdI), pregăteşte formarea noului guvern.

Partidul Fraţii Italiei (dreapta), al Giorgiei Meloni, a obţinut 25,99% din voturi, respectiv 69 de locuri în Camera Deputaţilor. În Senat, formaţiunea a obţinut 26% din voturi şi va avea 34 de locuri.

Tot în coaliţia de dreapta, partidul Liga Nordului (Liga, extremă-dreapta), condus de Matteo Salvini, a obţinut 8,77% în Camera Deputaţilor (23 de locuri) şi 8,85% la Senat (13 locuri), iar Forza Italia (centru-dreapta), partidul fostului prim-ministru Silvio Berlusconi, va avea 22 de locuri în Camera Deputaţilor şi nouă locuri în Senat.

În total, coaliţia de dreapta va avea 235 de locuri (probabil 237 după redistribuire) în Camera Deputaţilor (din totalul de 400 de locuri) şi 112 locuri în Senat (din totalul de 200 de locuri), potrivit rezultatelor oficiale anunţate marţi de Ministerul italian de Interne după numărarea tuturor buletinelor de vot, conform publicaţiei Il Sole 24 Ore.

Alianţa de centru-stânga, formată de Partidul Democrat, Alianţa Verzi şi Stânga, +Europa şi Angajamentul Civic Luigi di Maio / Centrul Democratic, va avea în total 80 de locuri în Camera Deputaţilor şi 39 de locuri în Senat.

Mişcarea 5 Stele (M5S, populistă, antisistem), care nu a avut nicio alianţă preelectorală, a obţinut 41 de locuri în Camera Deputaţilor şi 23 de locuri în Senat.

Alianţa Acţiune-Italia Viva-Calenda va avea 21 de locuri în Camera Deputaţilor şi nouă locuri în Senat.

În acest context, Giorgia Meloni, care va fi propusă pentru postul de prim-ministru, a iniţiat discuţiile cu Matteo Salvini şi Silvio Berlusconi pentru formarea noului Guvern al Italiei.

×
Subiecte în articol: giorgia meloni italia