x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coaliţia de dreapta a câştigat scrutinul parlamentar din Italia - sondaje. Giorgia Meloni ar putea fi următorul premier al Italiei

Coaliţia de dreapta a câştigat scrutinul parlamentar din Italia - sondaje. Giorgia Meloni ar putea fi următorul premier al Italiei

26 Sep 2022   •   05:36
Coaliţia de dreapta a câştigat scrutinul parlamentar din Italia - sondaje. Giorgia Meloni ar putea fi următorul premier al Italiei
Sursa foto: Hepta

Coaliţia de dreapta se clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar anticipat desfăşurat duminică în Italia, ceea ce ar putea-o propulsa în funcţia de prim-ministru pe Giorgia Meloni, liderul formaţiunii Fraţii Italia, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Partidul Fraţii Italia (dreapta), condus de Giorgia Meloni, a obţinut între 22% şi 26% din voturi, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne şi citate de cotidianul La Repubblica.

Pe locul al doilea se situează Partidul Democrat (centru-stânga), condus de fostul premier Enrico Letta, cu un scor cuprins între 17% şi 21%.

Mişcarea Cinci Stele (populistă, antisistem), condusă de fostul prim-ministru Giuseppe Conte, este creditată cu 13,5%-17,5%, iar partidul Liga Nordului (Liga, extremă-dreapta), al lui Matteo Salvini, a obţinut între 8,5% şi 12%.

Partidul Forza Italia (centru-dreapta), al fostului prim-ministru Silvio Berlusconi, este creditat cu 6,0%-8,0%, iar formaţiunea Acţiune-Italia Viva (social-liberală) are un scor de 6,5%-8,5%.

Potrivit sondajelor, coaliţia de dreapta ar obţine între 227 şi 257 de locuri în Camera Deputaţilor, peste nivelul majorităţii de 201 locuri, alianţa de centru-stânga 78-98 de locuri, iar Mişcarea Cinci Stele între 36 şi 56 de locuri.

La Senat, coaliţia de dreapta este creditată cu 111-131 de locuri, peste nivelul majorităţii de 101 locuri, alianţa de centru-stânga ar obţine între 33 şi 53 de locuri, iar Mişcarea Cinci Stele între 14 şi 34 de locuri.

Coaliţia de dreapta a stabilit că prim-ministru va fi propus liderul partidului care a obţinut cele mai multe voturi, ceea ce ar putea-o propulsa în această poziţie pe Giorgia Meloni, în vârstă de 45 de ani, preşedintele formaţiunii de dreapta Fraţii Italiei (FI).

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: giorgia meloni