x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comandant britanic: Amenințarea rusă, mai mare decât ISIS

Comandant britanic: Amenințarea rusă, mai mare decât ISIS

24 Noi 2018   •   12:28
Comandant britanic: Amenințarea rusă, mai mare decât ISIS

Şeful Statului Major al armatei britanice a atenţionat sâmbătă cu privire la ameninţarea pe care o reprezintă Rusia, "mult mai mare" decât cea pe care o reprezintă unele grupări jihadiste precum Statul Islamic (ISIS).
"Rusia reprezintă astăzi în mod indiscutabil o ameninţare mult mai mare pentru securitatea noastră naţională decât ameninţările extremiste islamiste pe care le reprezintă Al-Qaida şi gruparea Stat Islamic ", a declarat generalul Mark Carleton-Smith, şeful Statului Major interarme al Marii Britanii, într-un interviu pentru The Telegraph.
Această declaraţie intervine după o vizită a sa în Estonia, unde trupe britanice sunt desfăşurate în cadrul unui program al NATO, la circa 150 de kilometri de frontiera rusă.
"Rusia a arătat că este gata să folosească forţa militară pentru a-şi apăra şi dezvolta propriile interese naţionale. Ruşii încearcă să exploateze vulnerabilitatea şi slăbiciunea peste tot unde le detectează", a adăugat el. 
Mark Carleton-Smith a atenţionat de asemenea asupra "riscurilor netradiţionale" pe care le pune Moscova, menţionând infracţionalitatea cibernetică, războiul submarin sau cel din spaţiu.
Dimpotrivă, el a estimat că "ameninţarea islamistă s-a redus odată cu destructurarea" grupării Stat Islamic.
Mark Carleton-Smith a condus operaţiunile britanice pentru găsirea lui Oussama Bin Landen, după atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA. Apoi, el a condus armata britanică în campania militară împotriva SI în Irak şi în Siria.
Şeful Statului Major al armatei britanice a afirmat de asemenea că el "nu va susţine nicio iniţiativă care ar diminua eficacitatea NATO", cu referire la proiectul de înfiinţare a unei armate europene, susţinut de preşedintele francez Emmanul Macron. "NATO reprezintă centrul gravitaţional al securităţii europene", a subliniat generalul britanic, îndemnând la "întărirea" mijloacelor organizaţiei.
Londra a acuzat în octombrie Rusia că a întreprins în ultimii ani principalele atacuri cibernetice din lume, împotriva Partidului Democrat american, a Agenţiei sportive Antidoping sau a aeroportului din Odesa, Ucraina. Ministerul britanic al Afacerilor Externe a desemnat serviciul de spionaj al armatei ruse (GRU) responsabil de aceste atacuri, care "au costat economiile naţionale milioane de lire".

Sursa: Agerpres 

×
Subiecte în articol: Rusia isis