x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comuniştii, dezbinaţi

Comuniştii, dezbinaţi

de Vitalie Calugareanu    |    03 Aug 2007   •   00:00
Comuniştii, dezbinaţi
Sursa foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/

După "războiul impotriva tuturor" declanşat săptămăna trecută de liderul de la Chişinău, Vladimir Voronin, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova riscă să se rupă cel puţin in două.

După "războiul impotriva tuturor" declanşat săptămăna trecută de liderul de la Chişinău, Vladimir Voronin, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova riscă să se rupă cel puţin in două.

La numai o zi de la conferinţa de presă a liderului comunist, care a anunţat incetarea colaborării cu opoziţia şi cu noile autorităţi locale necomuniste, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, care este membru al Partidului Comuniştilor, a susţinut o altă conferinţă de presă, la care a exprimat un punct de vedere diametral opus. El a spus că nu vrea ca pe viitor forţa politică din care face parte să fie ataşată de grupurile politice de extremă stăngă, marginalizate pe plan european.

OPINIE SEPARATĂ. Marian Lupu a făcut din start o precizare importantă. El a spus că vorbeşte "in numele unei părţi considerabile a colegilor de partid". In contrast cu atitudinea şefului statului, care anunţase că nu-şi va mai coordona cu opoziţia deciziile in gestionarea treburilor publice, nu-i va mai oferi funcţii acesteia şi că nu va finanţa din bugetul central proiectele de dezvoltare din localităţile unde recent au invins in alegeri necomuniştii, Marian Lupu a chemat la respect. "Noi trebuie să respectăm alegerea concetăţenilor noştri şi să privim situaţia intr-un context mai larg decăt cel al intereselor de partid", a declarat Marian Lupu.

Mai mult, preşedintele Parlamentului a spus că reformarea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova a devenit o necesitate vitală. "Metodele simpliste şi primitive de manipulare denigratorie şi promisiunile inconsistente şi populiste nu mai au priză la electorat. Un partid care nu evoluează incepe să stagneze şi să-şi piardă potenţialul", a subliniat preşedintele Parlamentului de la Chişinău.

In ultimele zile, analiştii politici şi presa de la Chişinău comentează in contradictoriu ultimele evoluţii politice. Există voci care anticipează o scindare veritabilă a Partidului Comuniştilor in luna martie 2008. Alţii susţin insă că ruptura va fi provocată artificial, avănd in vedere declinul in care a intrat in ultima vreme partidul. Potrivit acestora din urmă, Voronin şi Lupu ar putea scinda partidul de comun acord, pentru a-i recăştiga pe simpatizanţii dezamăgiţi, evadaţi in tabăra opoziţiei unite. Conspiraţia ar urma să se incheie, potrivit acestui scenariu, cu o alianţă a comuniştilor in Legislativul ce va rezulta din alegerile parlamentare din anul 2009.

Vitalie Călugăreanu, Chişinău

×
Subiecte în articol: externe