x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Condoleezza Rice dă România drept exemplu

Condoleezza Rice dă România drept exemplu

de Veronica Micu    |    14 Aug 2008   •   00:00
Condoleezza Rice dă România drept exemplu

12:20 • Secretarul american de Stat Condoleezza Rice consideră că românii sunt un bun exemplu al istoriei moderne în ce priveşte rezolvarea paşnică a situaţiilor de conflict cu vecinii.

 

Secretarul american de Stat Condoleezza Rice consideră că românii sunt un bun exemplu al istoriei moderne în ce priveşte rezolvarea paşnică a situaţiilor de conflict cu vecinii.

SOLUŢII. Rice a dat ieri drept exemplu Romînia ca ţară care a reuşit să-şi soluţioneze paşnic conflictele etnice, argumentînd astfel necesitatea de a acorda Georgiei statutul de ţară candidată NATO. "Cine ar fi crezut în 1990, la caderea imperiului sovietic, că ţări precum România şi Ungaria sau Bulgaria şi Turcia vor reuşi să-şi rezolve paşnic conflictele?" s-a întrebat Condoleezza Rice, facînd legatura dintre acordarea Planului de acţiune în vederea aderării la NATO (MAP) şi capacitatea de a rezolva conflicte etnice sau îngheţate ca cele din Georgia. "MAP este o soluţie pentru a rezolva conflicte ce nu pot fi soluţionate altfel", a spus secretarul de stat american în cursul unui briefing de presa susţinut miercuri la Washington şi transmis în direct de CNN. La summitul NATO de la Bucuresti din luna aprilie, aliaţii au decis să amîne acordarea MAP Georgiei, unele ţări precum Germania susţinînd public că ţara caucaziană trebuie mai întîi să-şi rezolve conflictele din Osetia de Sud şi Abhazia.

IZOLARE. Rice a condamnat ferm acţiunile "disproporţionate" ale Rusiei în Georgia, spunînd că bombardarea oraşelor, drumurilor şi aeroporturilor georgiene nu pot fi justificate prin nevoia de a proteja trupele de menţinere a păcii ruse din Osetia de Sud. "Nu mai suntem în 1968 în timpul invaziei Cehoslovaciei cînd Rusia poate să ameninţe o ţară mai mică vecină, să-i ocupe capitala, să-i debarce guvernul şi să scape cu basma curată", a avertizat Rice înainte de plecarea ei către Paris şi Tbilisi, nu şi Moscova, potrivit Reuters.
"Dacă Rusia încalcă într-adevăr armistiţiul, iar informaţiile pe care le avem nu sunt deloc încurajatoare cu privire la respectarea de către Rusia a armistiţiului, asta nu va face decît să întăreasca izolarea către care se îndreaptă Rusia", a spus secretarul de stat american, făcînd aluzie la avertismentul lansat şi de către preşedintele George W. Bush că Rusia ar putea fi exclusă din organizaţii internaţionale precum G8.


×
Subiecte în articol: externe rice