x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Condoleezza Rice, prinsa pe picior gresit

Condoleezza Rice, prinsa pe picior gresit

02 Apr 2004   •   00:00

Inainte de atentatele de la 11 septembrie 2001, consilierul pe probleme de securitate nationala al presedintelui George W. Bush nici macar nu lua in calcul gruparile teroriste.

La data de 11 septembrie 2001, cosilierul prezidential din SUA pe probleme de securitate nationala, Condoleezza Rice, trebuia sa tina un discurs despre amenintarile la securitatea tarii, in care nu mentiona, nici macar in trecere, gruparile teroriste ale militantilor islamici.

Ossama, dat uitarii

„Condi", cum este alintata de bunul sau prieten Bush Jr., trebuia sa vorbeasca despre „amenintarile si problemele de azi si maine, nu de ieri". Teroristii nu se aflau insa pe lista celor care ar putea face rau SUA si americanilor. Dimpotriva, discursul se axa pe construirea unui nou si costisitor sistem de aparare cu rachete si nu mentiona al-Qaeda, pe Ossama ben Laden sau vreo grupare islamista extremista. Desi discursul a fost amanat pentru ca in ziua de 11 septembrie s-au produs atentatele care au dat peste cap intreaga lume, unii din cei care au vazut textul original isi amintesc in mod deosebit urmatoarea fraza: „Nu trebuie sa ne facem griji pentru bombele ascunse in genti diplomat, pentru masini-capcana sau pentru gazul sarin care ar putea fi raspandit in metrou".

Consecinte grave

Dilema cu privire la felul in care s-a pregatit administratia americana pentru a face fata amenintarii teroriste, inainte de 11 septembrie, este, in acest moment, punctul central al unei controverse politice de proportii la Washington. O comisie care ancheteaza atentatele de atunci o va interoga in curand si pe Condoleezza Rice, pentru a vedea daca functionarii de la Casa Alba erau constienti de amenintarea pe care o reprezentau celulele teroriste. Aceasta, dupa acuzatiile aduse de fostul consilier prezidential Richard Clarke, care a declarat ca administratia nu a luat in serios teroristii din al-Qaeda inainte de atentate. In aceste conditii, faptul ca al-Qaeda si terorismul islamic nu figurau pe lista de prioritati a sfetnicului pe probleme de securitate nationala al presedintelui american, poate fi o proba extrem de puternica pentru criticii administratiei.
Ana Ilie


Notite pentru Rumsfled uitate in cafenea

Marturia fostului consilier pe probleme de antiterorism Richard Clarke era tratata foarte serios de oficialii de la Casa Alba si de la Pentagon. Asa reiese dintr-o serie de notite apartinand lui Eric Ruff, un angajat al Departamentului Apararii. Numai ca seriozitatea lui Ruff nu a fost pe masura hartiilor importante pe care le pregatea. El le-a uitat intr-o cafenea din apropiere de locuinta secretarului Apararii, Donald Rumsfeld. „Daca stam calmi si nu depasim limita, scandalul se va stinge de la sine", se arata in insemnari. Se pare ca acestea erau pregatite in vederea unei sedinte cu Donald Rumsfeld. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: externe