Primele zile de mandat nu au întârziat să aducă şi primele dureri de cap pentru preşedintele american, Barack Obama. Premisa unui conflict de interese întârzie confirmarea adjunctului secretarului Apărării, situaţia ducând şi la un scurt moment de crispare a relaţiei abia înmugurite dintre Obama şi unul dintre jurnaliştii acreditaţi la Casa Albă.
Audierea lui William Lynn, propus pentru postul de subsecretar al Apărării, nu s-a încheiat cu o confirmare a acestuia. Preşedintele Comisiei pentru Forţele Armate a Senatului a declarat că există încă semne de întrebare privind felul în care Lynn va rezolva conflictul de interese în care l-ar plasa funcţia pentru care e propus. Fost subsecretar al Apărării în timpul celui de-al doilea mandat al lui Bill Clinton, Lynn este şi vicepreşedinte al companiei Raytheon, care deţine contracte de milioane de dolari cu Departamentul Apărării. Funcţia de adjunct al secretarului Apărării îl va implica pe ocupantul său în procesul de stabilire a bugetului şi a achiziţiilor. În aceste condiţii, poziţia din cadrul companiei Raytheon îl situează pe William Lynn în plin conflict de interese, comentează CNN. Situaţia este cu atât mai delicată cu cât Barack Obama a enunţat un set de reguli de etică pentru Administraţia sa. Astfel, membrii echipei sale care au desfăşurat activităţi de lobby nu au permisiunea să activeze în domeniile în care au făcut lobby sau în cadrul agenţiilor prin care au desfăşurat această activitate în ultimii doi ani. Atât Obama, cât şi secretarul Apărării, Robert Gates, susţin în continuare nominalizarea lui Lynn. În apărarea alegerii făcute de preşedinte, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, a apreciat că regulile “nu sunt perfecte” şi că o exceptare va îndepărta îngrijorările privind incompatibilitatea.
DERANJAT DE JURNALIŞTI
Interesul faţă de “cazul Lynn” a provocat şi un scurt moment de tensiune în cursul vizitei-surpriză pe care Barack Obama le-a făcut-o jurnaliştilor acreditaţi la Casa Albă. Sosit în zona rezervată presei pentru a le da bineţe reprezentanţilor mass-media, preşedintele a fost luat la întrebări de un jurnalist de la site-ul politico.com, care dorea să ştie cum va media Obama cazul lui William Lynn. “Am venit aici doar în vizită. Vedeţi, asta se întâmplă. Nu voi putea să vin să vă vizitez şi să vă strâng mâinile dacă voi fi interogat de fiecare dată când vin aici”, a spus, iniţial, Obama. La insistenţele reporterului, preşedintele a evitat din nou să răspundă la întrebări, spunând: “Vom avea o conferinţă de presă în care puteţi fi liberi să puneţi întrebări. Acum voiam doar să vă spun bună ziua şi să mă prezint vouă”.
Avortul – o chestiune intimă
Într-o nouă afişare a diferenţei dintre Administraţia sa şi cea a lui George W. Bush, Barack Obama şi-a reafirmat susţinerea faţă de dreptul femeilor de a face întrerupere de sarcină la cerere. “Administraţia nu trebuie să se amestece în chestiunile familiale cele mai intime”, este mesajul transmis de Obama, cu ocazia celei de-a 36-a aniversări a unei decizii judecătoreşti capitale pentru dreptul la avort al femeilor din SUA. Bush adresa un mesaj de susţinere către opozanţii avortului, cu ocazia acestei aniversări. Administraţia republicană interzicea orice finanţare americană pentru programe internaţionale care promovează avortul sau consilierea femeilor în legătură cu acest subiect.“Până şi în cazul celor mai aspre reguli se pot face excepţii”
Robert Gibbs - purtătorul de cuvânt al Casei Albe
Citește pe Antena3.ro