x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consiliul de securitate al ONU a autorizat intervenţia militară în Libia

Consiliul de securitate al ONU a autorizat intervenţia militară în Libia

18 Mar 2011   •   11:06
Consiliul de securitate al ONU a autorizat intervenţia militară în Libia
Sursa foto: /reuters

156852-interventie.jpgOrganizaţia Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie de urgenţă care permite intervenţia militară în sprijinul rebelilor libieni.

 

Rezoluţia prevede “luarea de urgenţă a tuturor măsurilor” de natură militară care să ajute rezistenţa ultimului bastion al opoziţiei, oraşul Benghazi, care a fost deja atacat, încă de joi, de forţele regimului Gaddafi.

 

Intervenţia militară este o chestiune de ore, ministrul francez de externe, Alain Juppe, anunţând deja că trupe franceze şi britanice sunt masate în bazele ONU din Italia, fiind pregătite să intre pe teritoriul libian “în cel mai scurt timp”.

 

Gaddafi a reacţionat cu violemţă în faţa ameninţării ONU, ameninţând că “Libia va răspunde cu violenţă la violenţă”. Într-un interviu acordat televiziunii de stat portugheze, dictatorul libian a catalogat rezoluţia drept “o aroganţă şi o nebunie”, declarând că “orice acţiune militară împotriva noastră va conduce la contraatacul nostru. Toate avioanele şi navele miltare şi civile din Marea Mediterană vor fi ţintele noastre”.

 

Agenţia Europeană pentru Controlul Aerian, EUROCONTROL, a anunţat că Libia şi-a închis spaţiul aerian pentru toate zborurile, probabil ca răspuns la adoptarea rezoluţiei ONU. Informaţia a fost furnizată agenţiei europene de către autorităţile malteze de reglementare a zborului.

 

Dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, SUA Franţa şi Marea Britanie au votat această rezoluţie, în timp ce China şi Rusia s-au obţinut. Dintre ceilalţi 10 membri nepermanenţi, Germania şi India s-au abţinut, de asemenea, de la vot. Rezoluţia a fost votată cu 10 voturi pentru şi cinci abţineri.

bbc.co.uk

×