x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Controlul asupra Congresului, miza alegerilor din SUA / Scrutinul, un test pentru preşedintele Biden

Controlul asupra Congresului, miza alegerilor din SUA / Scrutinul, un test pentru preşedintele Biden

08 Noi 2022   •   06:00
Controlul asupra Congresului, miza alegerilor din SUA / Scrutinul, un test pentru preşedintele Biden
Sursa foto: Hepta

Controlul asupra Camerei Reprezentanţilor şi Senatului reprezintă miza principală a scrutinului parlamentar intermediar care se desfăşoară marţi în Statele Unite, alegerile fiind un test pentru preşedintele Joseph Biden, în contextul amplificării clivajelor din cauza situaţiei economice.

Liderii Partidului Republican anticipează victorii masive, în contextul în care Partidul Democrat, al preşedintelui Joseph Biden, încearcă să îşi protejeze majorităţile în camerele Congresului de la Washington, pe fondul preocupărilor privind starea economiei, situaţia infracţionalităţii şi politicile Administraţiei Biden, notează agenţia The Associated Press. O altă temă de interes major este cea referitoare la protejarea drepturilor la avort.

Partidul Republican a intensificat acţiunile electorale în fiefuri ale Partidului Democrat precum statele New York, California, New Mexico şi Washington. Iar cursele electorale strânse din state precum Arizona, Georgia, Nevada, Pennsylvania şi Wisconsin vor fi decisive pentru rezultatul alegerilor.

"Alegătorii sunt din ce în ce mai pesimişti asupra direcţiei în care se îndreaptă Statele Unite, în contextul inflaţiei care a atins niveluri ridicate şi al accentuării clivajelor politice. Iar istoria sugerează că alegătorii îşi vor exprima frustrările asupra partidului aflat la putere", notează agenţia The Associated Press.

Potrivit sondajelor, Partidului Republican este favorit pentru a obţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor la o diferenţă cuprinsă între cinci şi 25 de locuri, în funcţie de diversele sondaje de opinie. Profitând de oportunităţile politice, grupurile republicane au investit milioane de dolari în campaniile din districte electorale democrate din statele California, New York, Illinois şi Pennsylvania.

Lupta pentru controlul asupra Senatului este mai competitivă, în special în circumscripţii electorale din statele Arizona, Georgia, Nevada şi New Hampshire.

Rezultatul scrutinului parlamentar de acum va influenţa şi viitoarea campanie pentru alegerile prezidenţiale din 2024. Eventualele pierderi ale Partidului Democrat vor afecta motivaţia pentru un nou mandat al preşedintelui Joseph Biden, ceea ce ar creşte şansele fostului preşedinte Donald Trump, care s-a implicat activ în actuala campanie electorală şi speră să reprezinte Partidul Republican în scrutinul prezidenţial din 2024.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: alegeri SUA joseph biden donald trump