Mitropolitul Kiril al Varnei, unul dintre cei mai importanţi capi ai Bisericii Ortodoxe bulgare, a fost găsit mort, înecat, pe o plajă de pe litoralul Mării Negre, informează AFP, care citează un comunicat al Bisericii.
Potrivit postului naţional de radio bulgar, trupul mitropolitului a fost găsit aproape de reşedinţa sa de pe malul mării, în apă şi echipat cu tub de respirat şi mască de scufundare. Mitropolia Varnei a refuzat orice comentarii legate de posibilitatea ca în momentele dinaintea decesului mitropolitul Kiril să fi fost însoţit de cineva.
A fost singur?
O autopsie urmează să fie efectuată pentru a afla cauzele exacte ale decesului acestuia. Potrivit postului de radio, care citează surse din poliţia locală şi Parchet, cadavrul său prezenta urme de violenţă. Totuşi, o informaţie ulterioară precizează că Parchetul, precum şi Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare au respins informaţiile potrivit cărora pe cadavru ar fi fost găsite urme de violenţă.
Născut în anul 1954, Kiril, pe numele adevărat Bogomil Kovacev, a devenit Mitropolit al Varnei şi Preslavului în anul 1989. El era considerat unul dintre cei mai influenţi mitropoliţi bulgari. După decesul Patriarhului Bulgariei, Maxim, în noiembrie 2012, Kiril a preluat interimarul până alegerea actualului Patriarh Neofit.
Colaborator al serviciilor secrete comuniste
În acelaşi timp, Kiril este şi una dintre cele mai controversate feţe bisericeşti. Trecutul său de colaborator al serviciilor secrete, în timpul comunismului, înclinaţia sa pentru lux şi contactele cu lumea afacerilor i-au atras numeroase critici în presă, el fiind criticat inclusiv pentru faptul că se deplasa cu o maşină de lux despre care susţinea că este identică cu cea folosită de preşedintele american Barack Obama. Sosirea sa la slujba de Paşti din 2011 la bordul maşinii, o Lincoln, a fost aspru criticată, mai ales după ce el a declarat că a primit-o cadou din partea unui om de afaceri.
Rămas orfan de mic, a fost crescut la seminarul religios de la Sofia. A studiat Teologia la Atena, apoi a intrat în viaţa monahală în 1972.
S-a numărat printre cei 11 mitropoliţi a căror colaborare cu serviciile secrete a fost dezvăluită de comisia însărcinată cu deschiderea şi studierea arhivelor comuniste.