x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Controverse privind controalele la frontiere în Spațiul Schengen

Controverse privind controalele la frontiere în Spațiul Schengen

27 Apr 2022   •   09:12
Controverse privind controalele la frontiere în Spațiul Schengen

Statele din Spațiul Schengen care au introdus controale la frontiere nu trebuie să le mențină mai mult de 6 luni, transmite i Curtea de Justiţie a UE (CJUE), citată de AFP.

''Codul frontierelor Schengen îi permite unui stat membru, în caz de ameninţare gravă pentru ordinea sa publică sau securitatea sa internă, să reintroducă temporar un control la frontierele sale cu alte state membre, dar 'o asemenea măsură, inclusiv toate eventualele prelungiri, nu poate depăşi o durată totală maximală de şase luni'', arată CJUE.

Curtea mai precizează că ''statul membru poate aplica din nou o astfel de măsură, chiar în mod direct după încheierea perioadei de şase luni, în contextul în care se confruntă cu o nouă ameninţare gravă care îi afectează ordinea publică ori securitatea internă, perioadă care este distinctă de cea identificată iniţial''.

Decizia vine după ce o persoană care nu a vrut să prezinte pașaportul la frontiera dintre Slovenia și Austria a trebuit să plătească amendă, motiv pentru care a contestat decizia la CJUE. 
Însă CJUE apreciază că ''începând cu 10 noiembrie 2017, data scadentă a ultimei dintre recomandările Consiliului, Austria nu a demonstrat existenţa unei noi ameninţări, astfel că cele două măsuri de control care fac obiectul plângerii ar fi incompatibile cu codul frontierelor Schengen''.

Comisia Europeană a anunțat că analizează hotărârea Curții. Totodată, executivul comunitar a propus o reformă, în decembrie 2021, care prevede posibilitatea unei reacţii comune la frontierele interne din spaţiul Schengen în caz de ameninţări care afectează majoritatea statelor membre, precum ameninţări sanitare sau legate de securitatea şi ordinea publică. Propunerea prevede și ''promovarea unor alternative eficiente la verificările la frontierele interne pentru ca aceste controale să rămână o măsură de ultimă instanţă''.

Alături de Franţa, Germania, Suedia şi Norvegia, Austria a reintrodus, din 2015, controale aleatorii ale documentelor de identitate la frontiere, invocând criza migraţiei şi/sau ameninţarea teroristă. Danemarca a început să aplice această măsură din 2016.

În Spațiul Schengen se află 26 de state, 22 din UE și Islanda, Liechtenstein, Elveţi, Norvegia.

×
Subiecte în articol: schengen