x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Copii masacrați în stradă. Japonia zguduită

Copii masacrați în stradă. Japonia zguduită

de Şerban Mihăilă    |    29 Mai 2019   •   08:37
Copii masacrați în stradă. Japonia zguduită

Un carnagiu comis aparent fără niciun motiv a zguduit ieri Japonia. O fată de 11 ani și un bărbat de 39 de ani au fost uciși, iar alte 16 eleve au fost rănite, de către un individ care a năvălit asupra victimelor sale într-o stație aflată într-o zonă rezidențială din orașul Kawasaki, având asupra sa două cuțite. După atac, criminalul, un bărbat de 57 de ani, și-a luat viața. Crimele de acest fel sunt extrem de rare în Japonia.

Măcelul a fost comis ieri dimineață, lângă un parc din Kawasaki, unde mai mulți elevi își așteptau autobuzul care urma să-i ducă la o școală catolică privată, relatează BBC. Șoferul a povestit că, la un moment dat, a văzut un individ care s-a apropiat de copii. Din senin, bărbatul a început să-i înjunghie pe elevii din stație, după care a urcat în autobuz și i-a atacat și pe cei aflați deja înăuntru. Porivit agenției Kyodo, citată de BBC, criminalul a fost auzit urlând „Am să vă omor!” Înainte de a fi imobilizat de poliție, bărbatul s-a tăiat la gât și a murit apoi la spital. Ulterior, poliția a anunțat numele persoanelor ucise, o fată de clasa a șasea și un bărbat, părintele altui copil. Numele asasinului nu a fost dat publicității, ci doar vârsta acestuia. Premierul nipon, Shino Abe, și-a exprimat consternarea față de comiterea acestui atac și i-a cerut ministrului Educației să se asigure că, de acum înainte, copiii vor călători în siguranță între casă și școală. „A fost un incident extrem de tulburător, în care copii de vârste mici au fost victime. Sunt revoltat”, a spus Abe, citat de „The Guardian”. „Voi lua toate măsurile posibile pentru a garanta siguranța copiilor”, a adăugat el. La rândul lui, aflat în ultima zi a vizitei sale oficiale în Japonia, președintele Statelor Unite, Donald Trump, și-a exprimat compasiunea față de victime și familiile acestora. „Toți americanii se află alături de poporul japonez în aceste momente și deplâng soarta victimelor și a familiilor lor”, a declarat șeful Casei Albe. Trump fusese luni, la Tokio, unde s-a întâlnit cu împăratul Naruhito şi împărăteasa Masako, devenind astfel primul lider al unui guvern străin primit în audienţă de noul împărat al Japoniei, de la urcarea acestuia pe tron la 1 mai.

Incident neobișnuit

Japonia este una dintre țările cu cea mai mică rată de criminalitate și dispune de o legislaţie strictă privind controlul armelor. Potrivit corespondentului BBC din Japonia, în mai multe zone nu este neobișnuit ca numeroși copii, „cu vârste de până la patru ani”, să fie lăsați să meargă singuri la școală. Deși atacurile în masă sunt extrem de rare, japonezii au mai fost confruntați cu incidente similare sporadice, în care au fost utilizate cuțite. În 2016, un bărbat care a declarat că vrea să ucidă persoane cu dizabilități a înjunghiat mortal 19 persoane și a rănit alte 26, într-un centru special de îngrijire aflat în apropiere de Tokyo. În 2001, opt copii au fost uciși, iar alți 19 răniți, după ce un bărbat înarmat cu un cuțit a pătruns într-o școală primară. În anul 2008, șapte persoane au fost ucise de un bărbat care a intrat cu un camion într-o mulțime strânsă în centrul capitalei Tokyo, după care a început să-i înjunghie pe trecători. 

Este un caz realmente atroce. Sunt foarte revoltat. Sincere condoleanţe victimelor şi sper ca răniţii să se refacă rapid”.

Shino Abe

×