x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Copiii blocați într-o peșteră din Thailanda: Exercițiu de evacuare în așteptarea primului contact

Copiii blocați într-o peșteră din Thailanda: Exercițiu de evacuare în așteptarea primului contact

30 Iun 2018   •   11:44
Copiii blocați într-o peșteră din Thailanda: Exercițiu de evacuare în așteptarea primului contact

Echipele de salvare mobilizate de şapte zile pentru a-i salva pe cei 12 copii şi antrenorul lor de fotbal blocaţi într-o peşteră din Thailanda au efectuat sâmbătă un exerciţiu de evacuare, în aşteptarea momentului în care vor putea intra în contact cu ei, relatează AFP. 

"Este vorba de punerea în aplicare a unui protocol despre ceea ce trebuie să facem ca să-i ducem la spital", a declarat Narongsak Osottanakorn, guvernatorul provinciei Chiang Rai. După o săptămână de blocare în peşteră în întuneric victimele vor suferi de tulburări oculare şi pulmonare iar evacuarea lor trebuie desfăşurată cu precauţie. 

"Este un test, nu vă panicaţi. Dacă vom reuşi să scoatem băieţii de acolo, vom şti cum să-i trimitem la spital cu elicopterul", a spus guvernatorul, precizând că mai multe spitale participă la exerciţiu profitând de o îmbunătăţire a vremii. 

Însă echipele de salvare refuză deocamdată să evoce un deznodământ fericit, având în vedere că niciun contact nu a fost stabilit deocamdată. 

Cel puţin zece cutii cu alimente, apă şi hărţi au fost coborâte vineri în această peşteră din nordul Thailandei unde 12 membri ai unei echipe de fotbal pentru copii şi antrenorul lor sunt blocaţi de o săptămână. În fiecare dintre aceste obiecte, numite de poliţişti ''cutiile speranţei'', au fost puse gustări, băuturi, medicamente, o hartă, un pix, o lanternă şi o lumânare. 

În cea de-a şaptea zi de căutări, grupul alcătuit din 12 băieţi cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani şi antrenorul lor în vârstă de 25 de ani este de negăsit, eforturile de salvare a acestora fiind zădărnicite de vremea nefavorabilă. Ploile torenţiale au dus la inundarea peşterii Tham Luang din provincia Chiang Rai, la 1.000 de kilometri nord de Bangkok. 

Cei 12 copii şi antrenorul lor au intrat sâmbătă, după antrenament, în peşteră, însă ploile musonice au blocat intrarea principală în reţeaua subterană complexă ce se întinde pe mai mulţi kilometri.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: thailanda copii blocati peştera