x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord condamnă acordul dintre SUA, Marea Britanie și Australia

Coreea de Nord condamnă acordul dintre SUA, Marea Britanie și Australia

20 Sep 2021   •   21:00
Coreea de Nord condamnă acordul dintre SUA, Marea Britanie și Australia

Regimul din Coreea de Nord a criticat vehement, luni, parteneriatul de securitate creat de Statele Unite, Marea Britanie şi Australia (AUKUS), avertizând că va fi afectată stabilitatea în zona Asia-Pacific şi că va apărea o "cursă a înarmării nucleare", informează BBC News.

"Acestea sunt acţiuni indezirabile şi extrem de periculoase care vor deregla echilibrul strategic în zona Asia-Pacific şi vor declanşa o cursă a înarmării nucleare", anunţă Ministerul de Externe de la Phenian.

"Este absolut normal ca naţiuni vecine precum China să condamne aceste acţiuni, considerându-le iresponsabile, întrucât distrug pacea regională şi stabilitatea", a subliniat regimul Kim Jong-Un.

Coreea de Nord, care are un program clandestin de înarmare nucleară vizat de sancţiuni ale Naţiunilor Unite, a efectuat săptămâna trecută teste balistice, iar două rachete au căzut în apele teritoriale japoneze.

China şi Indonezia au condamnat vehement Parteneriatul de securitate creat de Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS), avertizând că apar riscuri regionale, inclusiv o cursă a înarmării.

De asemenea, Franţa este profund nemulţumită că, în contextul noului acord, Australia va renunţa la un contract pentru achiziţionarea de submarine militare franceze.

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au semnat un parteneriat de securitate în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine nucleare de fabricaţie americană. SUA, Marea Britanie şi Australia au semnalat că nu este vorba de staţionarea de arme nucleare pe teritoriul australian, ci de utilizarea sistemelor de propulsie nucleară pentru submarine militare.

Mediafax

×