x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord şi-ar putea lansa duminică racheta care ar transporta un satelit

Coreea de Nord şi-ar putea lansa duminică racheta care ar transporta un satelit

06 Feb 2016   •   16:28
Coreea de Nord şi-ar putea lansa duminică racheta care ar transporta un satelit

Coreea de Nord a devansat perioada de lansare a unei rachete care ar transporta un satelit, prevăzută pentru această lună, care ar putea avea loc începând de duminică, au anunţat sâmbătă guvernele japonez şi sud-coreean, potrivit Reuters şi AFP.

Phenianul a informat Organizaţia Maritimă Internaţională (IMO) că îşi va lansa racheta între 7 şi 14 februarie, potrivit unui document a cărui copie a fost publicată de executivul de la Seul. IMO nu a confirmat pentru moment agenţiei de presă Reuters această modificare de program. Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor, o altă agenţie a ONU, afirmă că nu a fost informată despre schimbarea termenului pentru lansare de către Coreea de Nord.

Coreea de Nord indicase anterior că va proceda la această lansare între 8 şi 25 februarie, în jurul zilei de 16 februarie, data aniversării fostului preşedinte Kim Jong-Il, tatăl actualului conducător nord-coreean Kim Jong-Un.

Coreea de Nord afirmă că programul său spaţial are scopuri pur ştiinţifice, dar SUA şi aliaţii lor, între care Coreea de Sud, estimează că este vorba de un test în cadrul programului de dezvoltare a unei rachete balistice intercontinentale, capabilă să lovească SUA.

Un test de rachetă balistică ar reprezenta "un nou act destabilizator şi provocator", au subliniat vineri preşedintele american Barack Obama şi omologul său chinez, Xi Jinping.

Această lansare, dacă va avea loc, ar constitui o nouă violare nord-coreeană a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU după cel de-al patrulea şi ultim test nuclear al Phenianului, în 6 ianuarie.AGERPRES

×