x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Sud isi face capitala noua

Coreea de Sud isi face capitala noua

12 Aug 2004   •   00:00

Presedintele sud-coreean Roh Moo nu mai are alte probleme decat sa gaseasca o locatie potrivita pentru o noua capitala.

ANA ILIE

Una dintre promisiunile electorale ale presedintelui sud-coreean Roh Moo a fost ca va construi o noua capitala. In campania electorala din 2002, multi priveau initiativa acestuia ca pe un proiect utopic, ba multi sud-coreeni o considerau chiar o idee proasta.

COSTURI ENORME. Ieri insa, intr-o transmisiune televizata exceptionala, premierul Lee Hai-Chan a anuntat cu bucurie alegerea regiunii care va gazdui noua capitala. Este vorba despre Yeongi-Kongju, din provincia sudica Chungchong, unde guvernul va achizitiona, incepand de anul viitor, 7.100 de hectare, adica aproape toate suprafetele agricole din doua comitate. Aici ar trebui sa se inalte, dupa cateva decenii, noua capitala a Coreii de Sud, al carei nume nu a fost inca ales. Constructia efectiva va incepe, potrivit planurilor presedintelui Roh, abia prin 2007, urmand sa se incheie in 2030.

Ca sa descongestioneze actuala capitala, Seul, prin stramutarea institutiilor statului si ridicarea, practic, din temelii a unui intreg oras, sud-coreenii trebuie sa se "scuture" de 45 de miliarde de dolari. Suma este calculata pentru o capitala locuita de doar 500.000 de persoane, in conditiile in care Seulul numara in acest moment mai mult de 10 milioane de locuitori.

DE CE? Administratia statului si guvernul vor fi cu siguranta transferate in noua capitala si este probabil ca acestea sa fie insotite de parlament si de Curtea Suprema de Justitie. Una dintre primele institutii care va fi mutata din Seul este Ministerul pentru Relatia cu Coreea de Nord. Actiunea va declansa cu siguranta un val de speculatii cu privire la adevaratele motive ale relocarii capitalei departe de granita cu Nordul comunist.

OFICIAL. Presedintele Roh Moo sustine insa ca planul sau revolutionar are ca scop descentralizarea tarii, care in prezent graviteaza in jurul Seulului, dar si o dezvoltare economica mai echilibrata.
×
Subiecte în articol: externe capitala