x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Corupţia în Bulgaria ­ Arestări la nivel înalt lăsate cu scandal

Corupţia în Bulgaria ­ Arestări la nivel înalt lăsate cu scandal

de Mihaela Matachita    |    06 Apr 2010   •   00:00

Ultimele arestări efectuate în Bulgaria în cadrul luptei împotriva corupţiei la nivel înalt s-au lăsat cu scandal, ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, văzându-se nevoit să declare că "este necesară mai multă toleranţă la arestarea anumitor personae", potrivit Novinite.com.

Declaraţia a survenit ca urmare a indignării publice provocate de reţinerea brutală a ex-ministrului Apărării, Nikolai Ţonev. Potrivit unei înregistrări video date publicităţii, procurorul adjunct al oraşului Sofia, Roman Vasilev, a făcut comentarii controversate în momentul arestării fostului ministru.

Vasilev i-a spus lui Ţonev că este "un criminal" care trebuie "să stea în genunchi". Arestarea a fost făcută de "mascaţi" echipaţi cu arme automate. În înregistrarea video se putea vedea cum suspecţii erau culcaţi la pământ şi încătuşaţi cu mâinile la spate. Vasilev şi-a cerut scuze, dar Ţvetanov a precizat că acesta va fi pedepsit pentru comentariile sale.

Fostul ministru Nikolai Ţonev, consultantul financiar Tencio Popov şi judecătorul Petar Santirov au fost arestaţi joi pentru tentativă de mituire a unui anchetator din Sofia, Petio Petrov, cu suma de 60.000 euro. După arestarea celor trei, Petio Petrov s-a retras din ancheta pe care o desfăşura.

Ţonev este anchetat în privinţa unui contract controversat, încheiat, în vremea mandatului său, de Ministerul Apărării cu o firmă particulară, pentru un cablu optic în valoare de 120 milioane de leva, cablu de care ministerul nu avea nevoie.

Nikolai Ţonev este primul fost ministru arestat pentru tentativă de dare de mită. Cei trei riscă maximum zece ani de închisoare şi o amendă de 15.000 leva fiecare.

MAREA "FAMIGLIE"
Între timp apar noi date care întunecă imaginea unora dintre arestaţi. Prima carte modernă bulgărească, "Riben Bukvar", publicată în 1824 la Bucureşti, a fost confiscată de poliţie în aprilie 2009 de la un fost angajat al Ministerului Finanţelor. Acesta nu era nimeni altul decât Tencio Popov, cel arestat acum pentru tentativeă de mituire.

"Riben Bukvar", publicată de Petar Beron, a avut un impact foarte mare asupra bulgarilor în secolul al XIX-lea. Cartea a fost furată de la muzeul din Kotel în noiembrie 2008, iar în aprilie 2009 a fost găsită de poliţie, care a anunţat că a fost confiscată de la un colecţionar privat, fără a-i dezvălui numele.

Dar, potrivit postului de televiziune Pro.bg, respectivul colecţionar era Tencio Popov. Cartea a fost găsită de fapt în biroul de avocatură al soţiei lui Popov, care este şi sora lui Petar Santirov, judecătorul arestat.

Potrivit Pro.bg, Tencio Popov este implicat şi în vânzarea "scandaloasă" pe internet în anul 2005 a unor medalii şi ordine de stat care ar fi trebuit să fie distruse.

CAD CAPETE ÎN SERIE
Trei foşti miniştri din guvernul bulgar anterior vor fi acuzaţi oficial, a declarat procurorul-şef, Boris Velchev. Aceştia sunt fostul ministru de Finanţe Plamen Oreşarski, ex-ministrul Regional Assen Gagauzov şi fostul ministru al Mediului Djevdet Ceakîrov.

Cei trei vor fi acuzaţi de încălcarea Legii bugetului de stat şi de încheierea de contracte în defavoarea ţării în valoare de peste 2 miliarde de leva. Acum, guvernul premierului Boiko Borisov, din formaţiunea GERB (Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei), face eforturi pentru anularea acestor contracte.

×
Subiecte în articol: externe