x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criza agavelor: Comerțul cu tequila este în plină ascensiune în Europa

Criza agavelor: Comerțul cu tequila este în plină ascensiune în Europa

de Redacția Jurnalul    |    26 Feb 2023   •   06:20
Criza agavelor: Comerțul cu tequila este în plină ascensiune în Europa
Sursa foto: Hepta

Comerțul european de tequila agravează criza agavelor deoarece planta din care se produce populara băutură se găsește din ce în ce mai rar, potrivit Reuters.

Comerțul cu tequila este în plină ascensiune în Europa. Exportul în Spania a crescut cu 90% anul trecut, în Franța cu 73%, în Marea Britanie cu 68% și în Germania cu 60%, potrivit Consiliului de reglementare a tequila din Mexic.

Chiar dacă vodca, whisky-ul, romul și ginul rămân preferatele europenilor, tequila este băutura spirtoasă cu cea mai rapidă creștere în regiune, potrivit vânzătorului Jose Cuervo, Proximo Spirits.

Totuși, succesul comercial din Europa adâncește penuria de agave, planta originară din regiunea mexicană Jalisco, folosită la fabricarea tequila.

Costul agavei, de aproximativ 5-7 pesos mexicani (0,27-0,37 dolari) pe kilogram, a crescut ușor în ultimii ani și va ajunge la 30 de pesos la sfârșitul anului 2023, potrivit firmei de cercetare Bernstein.

„Este o problemă de cerere și ofertă. Există o lipsă masivă de agave în industria tequila", au anunțat specialiștii.

Și prețul tequila a crescut. Europenii au plătit cu aproape 16% mai mult pentru această băutură spirtoasă în magazine în decembrie, comparativ cu anul precedent. Prețurile pentru whisky au crescut cu 6%, pentru vodcă s-au majorat cu 5%, iar pentru gin nu s-au modificat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: criza agavelor tequila