x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cristian Diaconescu: Autorităţile de la Chişinău au depăşit limita

Cristian Diaconescu: Autorităţile de la Chişinău au depăşit limita

16 Apr 2009   •   00:00
Cristian Diaconescu: Autorităţile de la Chişinău au depăşit limita

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a afirmat, în faţa Comisiei pentru afaceri externe a PE, privind evenimentele din Republica Moldova, că "autorităţile de la Chişinău au depăşit limita", îngrădind dreptul la liberă circulaţie prin introducerea vizelor şi expulzând toţi jurnaliştii români, scrie Mediafax.

Potrivit unui comunicat transmis, astăzi, de Ministerul Afacerilor Externe, miercuri a avut loc o sesiune extraordinară a Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (AFET), dedicată evenimentelor de la frontiera estică a UE, în cadrul căreia s-a subliniat necesitatea ca instituţiile europene să urmărească atent situaţia din Republica Moldova.

Astfel, Parlamentul European se va concentra pe analizarea evenimentelor ulterioare alegerilor şi care au dus la o serie de încălcări ale drepturilor omului în Republica Moldova, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, a prezentat evaluările privind evoluţiile din Republica Moldova.

"Peste trei sute de tineri au fost arestaţi fără nicio explicaţie. Dreptul la liberă circulaţie a fost îngrădit prin reintroducerea vizelor de către autorităţile de la Chişinău. Toţi jurnaliştii români prezenţi în Republica Moldova au fost expulzaţi, unul după altul, după ce mai întâi au fost reţinuţi de miliţia din acest stat. Autorităţile de la Chişinău au depăşit limita", a arătat Diaconescu.

Acesta s-a referit şi la acuzaţiile preşedintelui Republicii Moldova privind o "pretinsă implicare a României în evenimentele de la Chişinău", precizând că Guvernul României "nu a răspuns şi nu va răspunde acestui gen de provocări".

Diaconescu a atras atenţia că prin aceste acuzaţii se încearcă un transfer al responsabilităţii pentru problemele interne ale Republicii Moldova.

Conform documentului citat, participanţii la reuniune au subliniat că situaţia din Republica Moldova, stat care aspiră către o relaţie cu UE, reprezintă o problemă europeană, pe care Uniunea trebuie să o abordeze unitar.

Reuniunea extraordinară a AFET s-a desfăşurat, miercuri, la Bruxelles, în aceeaşi zi în care, la nivelul UE, s-a marcat Ziua Europeană a libertăţilor cetăţeneşti.

Cristian Diaconescu s-a întâlnit, miercuri, cu Joseph Daul, preşedintele grupului PPE, cu Jose Ignacio Salafranca Sancez-Neyra, coordonatorul pentru politică externă al grupului PPE, şi Graham Watson, preşedintele grupului liberal din Parlamentul European. Ministrul român de Externe a avut, de asemenea, o întrevedere cu preşedintele Comisiei pentru afaceri externe, Jacek Saryusz-Wolski, şi cu preşedintele Grupului Parlamentar Socialist, Martin Schultz.

Conform sursei citate, în cadrul discuţiilor, membrii Parlamentului European au avansat ideea adoptării de către Parlamentul European a unei Rezoluţii privind situaţia din Republica Moldova, problematica fiind abordată şi din perspectiva implicaţiilor legate de Transnistria, Ucraina şi Georgia. Participanţii la discuţii au stabilit că statele membre trebuie să ia măsuri "ferme şi unitare" în ceea ce priveşte evenimentele din Moldova.

Astăzi, ministrul de Externe Cristian Diaconescu va avea o întrevedere, la Bruxelles, cu Preşedintele Parlamentului European, Hans Gert Pöttering, precum şi discuţii, la Praga, cu ministrul ceh de externe, Karel Schwarzenberg, şi cu vicepremierul pentru afaceri europene al Republicii Cehe, Alexandr Vondra. (V.A.)

×