x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criză alimentară GRAVĂ. Rusia ar putea să suspende exporturile de cereale

Criză alimentară GRAVĂ. Rusia ar putea să suspende exporturile de cereale

15 Mar 2022   •   11:48
Criză alimentară GRAVĂ. Rusia ar putea să suspende exporturile de cereale

Rusia ar putea să suspende exporturile de cereale începând de astăzi și până la 30 iunie, scrie Interfax. 

"Ministerul Agriculturii şi Ministerul Comerţului au pregătit un decret guvernamental care ar introduce o interdicţie, temporară, la exportul de cereale începând din 15 martie şi până pe 30 iunie", transmite Interfax.

Este vorba despre exporturile de grâu, orz, porumb şi secară.

Situația este gravă, în contextul în care circa 6,5 milioane de tone de grâu s-ar putea să nu ajungă pe piața internațională, mai ales că acestea sunt oricum mai mici cu 45% față de anul anterior din cauza recoltelor mici și a taxelor la export.

Totodată, Ministerul rus al Economiei a anunțat anterior că va suspenda exporturile de cereale către statele CSI până în august 2022 în contextul sancțiunilor occidentale. 

Invadarea Ucrainei de către Rusia a declanșat o criză alimentară de amploare din cauza restricțiilor la export de către multe state pentru a-și asigura consumul intern. 

Astfel, prețul grâului a explodat la maximul ultimilor 14 ani.

Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu iar principalii clienţi sunt Egiptul şi Turcia. De asemenea, Rusia și Ucraina asigură 30% din exporturile mondiale de grâu și sunt furnizori de uleiuri alimentare. 

 

×
Subiecte în articol: cereale grău Rusia