x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criza economică face ravagii

Criza economică face ravagii

13 Apr 2009   •   00:00

Sute de mii de persoane din fostele republici sovietice care au emigrat pentru a munci în Rusia au rămas fără locuri de muncă din cauza crizei economice, care îi afectează nu numai pe foştii oligarhi miliardari, dar şi pe imigranţi, informează publicaţia britanică The Observer în pagina electronică.



Cea mai afectată industrie în Rusia este cea a construcţiilor, care a cunoscut înaintea crizei o puternică perioadă de dezvoltare. Construcţia de hoteluri, blocuri de locuinţe şi vile private pe terenurile de pini defrişate din suburbiile Moscovei s-a oprit, dezvoltatorii imobiliari nemaiputând accesa credite sau lichidităţi. Muncitorii imigranţi, care câştigau circa 500 de dolari pe lună pe şantierele din Moscova se întorc acum acasă sau, în unele cazuri, rămân blocaţi în capitală sau în alte oraşe ruse, companiile ruse neachitându-le salariile restante.

Criza este atât de severă, încât femeile recunosc că recurg la măsuri disperate, cum ar fi să-şi înşele soţii. "Unele femei se depart (de soţi). Iar altele sunt nevoite să-şi ia un amant", a declarat Firuza, chelneriţă într-o cafenea din Faizalia, un sat de pe şoseaua care leagă Duşanbe de Afganistan, unde câştigă circa un euro pe zi.

Numărul muncitorilor imigranţi din Asia centrală care muncesc în Rusia este uriaş. Cel puţin un milion de tadjici lucrează în oraşele ruse, reprezentând aproximativ 60 la sută din întreaga forţă de muncă a ţării. Alte ţări care alimentează piaţa ieftină a muncii din Rusia sunt Uzbekistanul, cu trei milioane de muncitori şi Kîrgîzstanul, cu 500.000 de muncitori. Imigrantul tipic este un bărbat tânăr, cu vârsta sub 20 de ani, care lucrează ca muncitor necalificat, şofer de taxi, măturător de stradă sau lucrează într-o fabrică sau într-o piaţă. Uneori şi tinerele fete caută de lucru.

În prezent problema este dacă aceşti muncitori imigranţi care se întorc acasă reprezintă o ameninţare la adresa regiunii care deja este instabilă, fiind afectată de tulburări sau alte probleme sociale. Întreaga zonă post-sovietică este cuprinsă de diferite crize. În vest, Ucraina se confruntă cu o paralizie politică, din cauza tensiunior dintre preşedintele Viktor Iuşcenko şi premierul Iulia Timoşenko. în Republica Moldova au izbucnit proteste violente împotriva conducătorilor comunişti corupţi, iar statele baltice Lituania, Letonia şi Estonia au fost puternic afectate de criza economică.
MEDIAFAX

×
Subiecte în articol: externe