x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criza generată de AUKUS. Joe Biden dă explicații lui Emmanuel Macron

Criza generată de AUKUS. Joe Biden dă explicații lui Emmanuel Macron

22 Sep 2021   •   18:35
Criza generată de AUKUS. Joe Biden dă explicații lui Emmanuel Macron

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va discuta miercuri, prin telefon, cu omologul său din SUA, Joseph Biden, pe tema crizei apărute ca urmare a parteneriatului de securitate dintre Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS), informează postul FranceInfo.

"Discuţia va avea loc la iniţiativa preşedintelui SUA. Conversaţia are rolul de a clarifica modul în care a fost făcut anunțul parteneriatului şi condiţiile reimplicării active a SUA în relaţia cu aliaţii. Aşteptăm din partea aliaţilor noştri să recunoască faptul că schimburile de informaţii şi consultările nu au avut loc aşa cum ar fi trebuit, astfel că a apărut o problemă de încredere", a declarat Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al autorităților de la Paris.

SUA, Marea Britanie şi Australia au semnat un parteneriat de securitate (AUKUS) în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine nucleare de fabricaţie americană. SUA, Marea Britanie şi Australia au semnalat că nu este vorba de staţionarea de arme nucleare pe teritoriul australian, ci de utilizarea sistemelor de propulsie nucleară pentru submarine militare. Franţa este profund nemulţumită că, în contextul noului acord, Australia va renunţa la un contract pentru achiziţionarea de submarine militare franceze. Preşedintele Emmanuel Macron a decis chemarea pentru consultări a ambasadorilor Franţei din SUA şi Australia. Ambasadorul din Marea Britanie nu a fost rechemat. "Este cunoscut oportunismul permanent al britanicilor. În această afacere, Marea Britanie este un fel de a cincea roată la căruţă", a afirmat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe.

Jean-Yves Le Drian a semnalat că Franţa intenţionează să propună reconfigurarea Alianţei Nord-Atlantice. "NATO a iniţiat un proces de reflecţie, la cererea preşedintelui Franţei, asupra bazelor Alianţei. Viitorul summit NATO va avea loc la Madrid şi va fi stabilită o nouă concepţie strategică. Iar ce se va întâmpla va fi în funcţie de această concepţie. Dar, în acelaşi timp, Europa se va dota cu propria direcţie strategică, iar acest lucru va fi responsabilitatea Franţei în primul semestru din 2022", a subliniat Jean-Yves Le Drian. Franţa va exercita Preşedinţia Consiliului UE în primul semestru din 2022.

La rândul său, Uniunea Europeană a semnalat, în contextul recentelor dispute cu SUA, că va accelera eforturile pentru consolidarea autonomiei strategice.

Mediafax

×