x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cuba: Parada de 1 Mai, în pană de combustibil

Cuba: Parada de 1 Mai, în pană de combustibil

02 Mai 2023   •   06:15
Cuba: Parada de 1 Mai, în pană de combustibil
Sursa foto: Agerpres

Prin tradiție, sute de mii de cubanezi din întreaga țară sunt aduși de 1 Mai în Piața Revoluției din Havana, pentru a sărbătorii Ziua Internațională a Muncii. Anul acesta însă, pentru prima oară de când Cuba a devenit comunistă, în 1959, parada a fost anulată din motive economice.

Cozile la benzinării sunt atât de lungi încât oamenii au ajuns să aștepte cu zilele. Insula sancționată de SUA are acces la țiței de calitate scăzută și nu deține facilitățile necesare pentru a-l procesa. La începutul acestei luni, președintele Miguel Diaz-Canel a declarat că Cuba primește doar două treimi din combustibilul de care are nevoie, adăugând că furnizorii nu își îndeplinesc obligațiile contractuale.

Marea problemă este că livrările de țiței de calitate superioară din Venezuela, cel mai mare furnizor de combustibil al Cubei, au scăzut cu 50% în ultimii ani. Analiştii spun că Venezuela se confruntă ea însăşi cu probleme grave şi îi este din ce în ce mai greu să-şi subvenţioneze aliatul socialist.

Penuria de combustibil s-a adăugat la problemele zilnice cu care se confruntă cubanezi. Potrivit ziarului spaniol El Pais, salariu lunar este de 150-200 de dolari, în timp ce un litru de ulei de gătit costă 30 de dolari. Guvernul susține că modelul socialist este cel mai bun pentru țară și pune problemele pe seama sancțiunilor de lungă durată ale SUA.

×
Subiecte în articol: Cuba Parada de 1 Mai