x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cuba eliberează aproximativ 2.000 de deţinuţi

Cuba eliberează aproximativ 2.000 de deţinuţi

27 Dec 2011   •   06:30
Cuba eliberează aproximativ 2.000 de deţinuţi

"Aproximativ 2.000 de detinuti au iesit deja din inchisori in cele 15 provincii (ale tarii), majoritatea dintre ei (condamnati) pentru infractiuni minore", a declarat pentru AFP Elizardo Sanchez, liderul Comisiei cubaneze pentru drepturile omului si reconciliere nationala, un organism aflat in ilegalitate.

"Caracterul atat de limitat al amnistiei" a provocat "proteste" in anumite inchisori, "cel mai puternic" dintre ele la Inchisoarea Nationala din Boniato, in provincia Santiago de Cuba, la 900 de kilometri est de Havana, unde "aproximativ zece detinuti si-au cusut gura si au intrat in greva foamei", a precizat el.

"Au fost raportate si alte proteste, dar de mai mica importanta, in alte inchisori", inclusiv in cel mai mare centru de detentie din tara, la Havana, a adaugat Elizardo Sanchez.

Comisia, tolerata de catre Guvern, a apreciat ca numarul detinutilor cubanezi este de 70.000-80.000 de persoane, dintr-un total de 11,5 milioane de locuitori, de amnistie beneficiind aproximativ patru la suta dintre acestia.

Raul Castro a anuntat vineri o amnistie fara precedent, a aproape 3.000 de detinuti, dintre care 86 straini, reafirmandu-si vointa de a promova "lent" o reforma a legii imigratiei, relaxand restrictiile de calatorie impuse cubanezilor de o jumatate de secol.

Amnistia, care urmeaza sa intre in vigoare "in zilele urmatoare", vizeaza "peste 2.900 de condamnati" si "86 de detinuti straini din 25 de tari, intre care 13 femei, condamnati pentru infractiuni comise in Cuba", anunta liderul cubanez.

Insa masura nu i se va aplica si americanului Alan Gross, desi condamnarea acestuia, in martie, la 15 ani de inchisoare, constituie un obstacol major in calea ameliorarii relatiilor dintre Statele Unite si Cuba.

Sancez a dezvaluit ca printre persoanele eliberate la sfarsitul acestei saptamani, de Craciun, se afla si medicul Carlos Martinez, condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru "dezvaluirea de secrete de stat", dupa ispasirea a patru ani de detentie.

Potrivit lui Sancez, acest medic este singurul detinut politic amnistiat.

Autoritatile cubaneze, care au dezmintit numarul de detinuti amnistiati prezentat de Comisie, nu au comunicat nimic in legatura cu eliberarile si nici despre eventuale tulburari in inchisori.

(Mediafax)

×