x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cuceritorii Spaniei - Guvernul de la Madrid, bagat de tigani in sedinta

Cuceritorii Spaniei - Guvernul de la Madrid, bagat de tigani in sedinta

18 Noi 2004   •   00:00

ROMANI IN LUME
Executivul spaniol a anuntat aseara ca va demara un amplu control in satul Santa Marta, din regiunea Extremadura, urmand ca aceasta actiune sa se soldeze cu lamurirea statutului migratorilor plecati din Romania la cules de masline care au potopit micuta localitate. Localnicii sunt uluiti de obiceiurile sutelor de "conquistadori", care pun luciul automobilelor inaintea igienei personale.

La cules de masline, cu catel si purcel

Cateva zeci de familii de romani care au mers, cu mic, cu mare, la cules de masline in Spania au schimbat viata locuitorilor unui sat din Extremadura, regiunea agricola din centrul tarii. Localnicii nu s-au decis inca daca in bine sau in rau.
ANA-MARIA LUCA

AJUTOARE. Oamenii folosesc apa care le este oferita de primarie pentru a-si spala masinile si nu pentru a-si face dus
Mai mult de 50 de corturi au fost instalate pe un maidan la marginea satului Santa Marta, la intrarea dinspre orasul Badajoz. In ele traiesc cativa portughezi, polonezi si foarte multi romani veniti sa culeaga masline. Tabara e numita de localnici "El Toril". Aici stau familii cu copii mici care se joaca toata ziua pe marginea drumului. La intrare troneaza o gramada imensa de gunoi, iar mai departe gasesti masini vechi, haine intinse la uscat, cutii si o mare de obiecte si vase de folos in gospodarii.

ALTE LOCURI. "El Toril" e o tabara permanenta pentru imigrantii din Santa Marta, dar incepand cu luna august imigrantii s-au mai asezat si in alte locuri. Cum ar fi o benzinarie, de unde au fost mutati intr-un camin al Crucii Rosii si in cateva case pe care unii oameni din sat le-au pus la dispozitia romanilor. Gunoiul si murdaria sunt insa, in opinia autoritatilor locale, cele mai importante probleme pe care "esticii" le-au adus in satul spaniol. Primaria a luat masuri: a dus apa si cateva containere pentru gunoi.

Dar, chiar si asa, in tabara s-au strans zeci de kilograme de gunoi, iar masinile de curatat nu au putut intra pe maidan pentru ca a plouat. Pe de alta parte, spun reprezentantii primariei, oamenii folosesc apa care le este oferita pentru a-si spala masinile si nu pentru a-si face dus sau a rezolva alte necesitati.

PROBLEME. Punctul cel mai fierbinte in discutiile din Consiliul Local sunt copiii care locuiesc in corturi. "Ne-am intalnit si ne-am intrebat ce ne-am face daca s-ar intampla vreun accident, mai ales ca zona e destul de periculoasa. Nu am primit nici un raspuns", spune primarul María Josefa Benito. O alta problema mai este si obtinerea permiselor de conducere de catre imigranti. Reprezentantii primariei spun ca multi dintre cei din tabara au masini, dar se indoiesc ca ar avea vreun permis. Au luat decizia sa-i accepte ca pe niste membri ai comunitatii, desi sunt mai toti veniti cu statutul de turist si nici permis de munca nu au. Totusi, multi dintre fermieri au reusit sa faca rost de acte si sa-i angajeze legal. Cu toate ca sunt platiti mai mult decat femeile, agricultorii prefera barbatii. Multi dintre imigranti pleaca acasa la sfarsitul celor trei luni de gratie pe care le au conform statutului de turist. Sau pleaca in alte locuri unde gasesc de lucru. Parerile localnicilor sunt impartite. Unii sunt deranjati de mizerie si mirosuri. Altii ii privesc cu nostalgie. "Inainte, parintii nostri plecau din Spania ca sa caute de lucru. Problema este ca nu-si luau cu ei toata familia si in nici un caz copiii mici."

CONCETATENI PASNICI
Primaria le-a mai dus imigrantilor si ajutoare in alimente, cutii cu lapte, carne de vita, chiar prajituri. Tot ceea ce observasera spaniolii ca au nevoie nou-venitii. Probleme cu politia nu au fost, a spus primarul. Dar oamenii din sat spun ca nu se simt tocmai linistiti, ci mai degraba amenintati, pentru ca imigrantii din corturi se plimba toata ziua pe strada in loc sa mearga la munca. Pe de alta parte, proprietarii discotecilor din sat sunt de parere ca lumea se sperie degeaba, pentru ca imigrantii, asa nespalati cum sunt, nu au avut nici un fel de altercatii.
FOLOSITI CA PAZNICI
In ciuda temerilor ca imigrantii ar fi periculosi, au fost oameni care le-au oferit un loc in care sa locuiasca pana se termina sezonul. Eduvigis Diezma del Álamo a lasat o familie de romani sa locuiasca intr-o casuta pe care n-o folosea. Si oricum se saturase sa o gaseasca pictata sau cu geamurile sparte. Asa ca le-a dat-o fara sa ceara nimic in schimb. Dupa doua luni, in casa locuiesc patru familii cu copii mici. "Sa dea Dumnezeu sa poata sa stea, ca pe mine nu ma deranjeaza si feresc casuta sa fie distrusa de vagabonzii din sat."
×
Subiecte în articol: diaspora