x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Culisele păcii de la Kiev. Opoziţia avertizată: "Dacă nu veţi fi de acord, veţi muri toţi!" (VIDEO)

Culisele păcii de la Kiev. Opoziţia avertizată: "Dacă nu veţi fi de acord, veţi muri toţi!" (VIDEO)

22 Feb 2014   •   09:03
Culisele păcii de la Kiev. Opoziţia avertizată: "Dacă nu veţi fi de acord, veţi muri toţi!" (VIDEO)

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a dezvăluit vineri seară că preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, era pregătit să utilizeze forţa, în cazul în care Opoziţia ar fi respins acordul de ieşire din criză.

"Au existat semnale ca presedintele Ianukovici se pregatea sa utilizeze fortele Ministerului de Interne, in cazul in care acordul ar fi esuat", a explicat el pentru presa in momentul intoarcerii la Varsovia.

Lupte sangeroase in Ucraina - Ianukovici a semnat un acord cu Opozitia, revolutia continua

"Din punct de vedere politic, i-ar fi fost mai usor sa recurga la violenta", pentru ca esecul ar fi fost "pus pe seama opozitiei", a adaugat el.

"Tocmai din aceasta cauza situatia era atat de tensionata", a precizat ministrul, evocand un episod din aceste negocieri filmat fara stirea sa la Hotelul Kiev si postat ulterior pe Internet.

Intr-o inregistrare video, seful diplomatiei poloneze apare adresandu-se vizibil iritat liderilor opozitiei ucrainene.

"Daca nu veti fi de acord, veti avea legea martiala, armata, veti muri toti", spunea el.

"Atmosfera era tensionata. Unii dintre voi probabil ati vazut inregistrarea. Aceasta nu era o strategie politica. Era aprecierea mea fata de o situatie care acum pare ca nu mai este de actualitate, dar in aceasta dupa-amiaza era reala", a explicat el.

Ministrul polonez a salutat "rolul constructiv" al trimisului special al Rusiei, Vladimir Lukin, desi el nu a semnat acordul.

"Sper ca Rusia va sustine acest acord. Probabil are nevoie de timp pentru a analiza acest document", a anuntat el.

Semnat vineri la Palatul Prezidential in prezenta mediatorilor europeni, acordul de iesire din criza prevede alegeri prezidentiale anticipate, cel mai tarziu in decembrie, formarea unui Guvern de coalitie in urmatoarele zele zile si revenirea la Constitutia din 2004.

Ulterior, presedintele Statelor Unite, Barack Obama, si omologul sau rus, Vladimir Putin, si-au exprimat dorinta ca acordul de iesire din criza, semnat de puterea si opozitia din Ucraina, sa fie pus in aplicare "rapid", a anuntat un oficial de rang inalt american, citat de AFP.

In cursul unei discutii telefonice "constructive", Obama si Putin "au convenit asupra faptului ca acordul ar trebui pus in aplicare rapid si ca este foarte important de a incuraja toate partile sa se abtina sa recurga la violente", a adaugat aceste oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

×