x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum pot fi puse la pământ sistemul de electricitate al SUA şi relaţiile cu China

Cum pot fi puse la pământ sistemul de electricitate al SUA şi relaţiile cu China

de Mihaela Matachita    |    22 Mar 2010   •   00:00

Comisia pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor a fost avertizată că cercetătorii chinezi de la Institutul de Inginerie din cadrul Universităţii Dalian au publicat o lucrare din care rezultă cum poate fi pus la pâmânt întregul sistem de electricitate al SUA, a relatat luni New York Times.

Larry M. Wortzel, strateg militar specializat în relaţiile cu China, a sesizat la 10 martie Legislativul federal despre un studiu chinez care arăta "cum poate fi atacată o subreţea de electricitate care ar putea duce la căderea în cascadă a întregului sistem de alimentare cu energie electrică al Statelor Unite".

Autorul lucrării era un absolvent, Wang Jianwei. Contactat telefonic, acesta a confirmat că a publicat împreună cu profesorul său îndrumător, studiul intitulat "Vulnerabilitatea unui atac în cascadă a sistemului de alimentare cu electricitate SUA" în revista internaţională Safety Science. Dar a precizat că scopul său era să găsească vulnerabilităţile unui astfel de sistem pentru îmbunătăţirea lui. Oameni de ştiinţă independenţi i-au dat dreptate lui Wang, lucrarea fiind doar un exerciţiu tehnic care nu poate fi folosit în nici un caz pentru a pune la pământ o reţea naţională de electricitate.

Concluzia lui Wortzel depăşeşte domeniul academic şi are importanţă pe fondul atmosferei încărcate în relaţiile dintre SUA şi China pe tema problemelor cibernetice.

×
Subiecte în articol: externe