Curtea Supremă a Statelor Unite a luat vineri măsura dramatică de a anula hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973, care a recunoscut dreptul constituțional al femeii la avort și a legalizat avortul la nivel național, oferind o victorie importantă republicanilor și conservatorilor religioși care doresc să limiteze sau să interzică această procedură, potrivit Reuters.
Curtea, într-o decizie cu 6-3, alimentată de majoritatea sa conservatoare, a confirmat o lege din Mississippi, susținută de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni.
Decizia Roe v. Wade din 1973 garanta dreptul femeilopr de a avorta, dar nu a fost acceptată de către dreapta religioasă.
Judecătorii au susținut că decizia Roe vs. Wade a fost luată greșit, deoarece Constituția SUA nu menționează în mod specific dreptul la avort.
O versiune preliminară a hotărârii scrisă de judecătorul conservator Samuel Alito, care indica faptul că este probabil ca instanța să anuleze Roe, a fost dezvăluită în luna mai, declanșând o furtună politică.
"Constituția nu face nicio referire la avort, iar un astfel de drept nu este protejat implicit de nicio prevedere constituțională", a scris Alito în hotărârea pronunțată.
În cauza Roe vs. Wade s-a recunoscut că dreptul la intimitate personală prevăzut de Constituția SUA protejează capacitatea unei femei de a întrerupe sarcina.
Într-o hotărâre din 1992, numită Planned Parenthood of Southeastern Pennsylvania v. Casey, Curtea Supremă a reafirmat dreptul la avort și a interzis legile care impun o "povară excesivă" asupra accesului la avort.
Potrivit AP, se așteaptă ca rezultatul de vineri să ducă la interzicerea avortului în aproximativ jumătate din state.
Decizia, de neconceput în urmă cu doar câțiva ani, a fost punctul culminant al deceniilor de eforturi depuse de oponenții avortului, posibile datorită unei părți drepte încurajate a Curții, care a fost întărită de trei persoane numite de fostul președinte Donald Trump.
Se așteaptă ca această hotărâre să afecteze în mod disproporționat femeile aparținând minorităților, care se confruntă deja cu un acces limitat la asistență medicală, potrivit statisticilor analizate de The Associated Press.
13 state, în principal din sud, au deja legi în vigoare care interzic avortul în cazul în care Roe este anulată. O altă jumătate de duzină de state au interdicții aproape totale sau interdicții după 6 săptămâni de sarcină, înainte ca multe femei să știe că sunt însărcinate.
Administrația Biden și alți apărători ai dreptului la avort au avertizat că o decizie de răsturnare a hotărârii Roe ar amenința și alte decizii ale Înaltei Curți în favoarea drepturilor homosexualilor și chiar, potențial, a contracepției.
(sursa: Mediafax)