x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bilanțul deceselor a trecut de 7.200 de persoane în Turcia și Siria

Bilanțul deceselor a trecut de 7.200 de persoane în Turcia și Siria

de Vali Deaconescu    |    07 Feb 2023   •   20:59
Bilanțul deceselor a trecut de 7.200 de persoane în Turcia și Siria
Sursa foto: Hepta

Bilanțul deceselor provocate de cutremurele devastatoare de luni a trecut de 7.200 de persoane în Turcia și Siria, potrivit Sky News.

Numărul persoanelor care au fost ucise în Turcia și Siria în urma celor două cutremure puternice a crescut din nou.

Bilanțul total al victimelor se ridică acum la 7.266 de morți.

Noul bilanț a fost realizat după ce ministrul turc al Sănătății a anunțat că 5.434 de persoane au fost ucise numai în Turcia.

Operațiunile de căutare și salvare sunt în defășurare, astfel încât bilanțul va suferi și alte modificări.

 

Stire initiala: Bilanţul cumulat al cutremurelor produse luni în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, depăşeşte 5.261 de morţi, potrivit noilor date furnizate de autorităţile turce, de Administraţia de la Ankara şi de Naţiunile Unite.

Numărul persoanelor ucise în Siria este de peste 1.712. Căștile Albe din Siria, cunoscute și sub numele de Apărarea Civilă a Siriei, au declarat marți că peste 900 de persoane au fost ucise în zonele controlate de opoziție. În zonele controlate de guvern, numărul morților este de 812, potrivit agenției de știri de stat SANA.

În Turcia, numărul morților este de 3.549, potrivit președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, marți.

 

 

Peste 25.000 de oameni au fost răniți, potrivit cifrelor guvernului turc, ai Căștilor Albe și a presei de stat siriene.

Mii de persoane au rămas fără adăpost din cauza prăbuşirii a numeroase clădiri, potrivit CNN.

 

 

Epicentrul seismelor de suprafaţă a fost în sud-estul Turciei, la frontiera cu Siria. Un cutremur de 7,8 grade a avut loc luni dimineaţă în zona Pazarcik (Kahramanmaras). Un alt cutremur, de 7,6 grade, s-a produs la prânz în zona Elistan. Cutremurele, urmate de zeci de replici, au fost simţite foarte puternic în provinciile turce Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay şi Kilis.

În Siria, cutremurele au afectat puternic provincia Alep, în special localităţile Jandaris şi Atareb. În afară de Turcia şi Siria, cutremurele au fost resimţite în Cipru şi Liban.

Imaginile disperării după cutremur. Oamenii plâng lângă ruinele care le-au îngropat familiile

Primele arestări după cutremurele devastatoare care au lovit luni Turcia

Primele arestări după cutremurele devastatoare care au lovit luni Turcia au fost anunțate de autoritățile de la Ankara.

Este vorba despre patru persoane, trimise după gratii pentru mesaje "provocatoare" postate pe rețelele sociale în legătură cu seria de seisme.

Autoritățile au apreciat că postările urmăreau să producă panică.

Asta, în contextul în care rețelele sociale din Turcia sunt pline de mesaje de la persoane care acuză faptul că operațiunile de salvare sunt deficitare în zonele lor, în special în provincia Hatay.

"Au fost identificați 90 de utilizatori care ar fi încercat să creeze panică. Asupra acestora au fost demarate investigații, iar patru persoane au fost reținute, în conformitate cu instrucțiunile Parchetului General.

În noiembrie anul trecut, Parlamentul turc a adoptat o lege care se referă la difuzarea de știri false și care îi pedepsește pe cei care fac acest lucru cu până la trei ani de închisoare", a transmis corespondentul Antena 3 CNN în Turcia, Monica Yibudar.

Regimul de la Ankara recurge la arestări după cutremur

Recep Tayyip Erdogan a decretat stare de urgență în 10 provincii ale țării

 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat stare de urgență în 10 provincii ale țării, timp trei luni, ca urmare a devastărilor produse de seria de cutremure puternice care au lovit țara în urmă cu o zi.

"Declarăm cele 10 provincii în care s-a manifestat cutremurul drept zone calamitate. Am decis să declarăm starea de urgență în baza autorității conferite de articolul 119 din Constituție, pentru a ne asigura că activitățile de căutare și salvare și acțiunile ulterioare pot fi efectuate rapid", a spus Erdogan, marți, în timpul unui discurs televizat.

 

Românii din zonele afectate de cutremur fac mărturii cutremurătoare

×
Subiecte în articol: cutremur turcia