x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cutremurul ar putea costa Turcia până la 84 de miliarde de dolari

Cutremurul ar putea costa Turcia până la 84 de miliarde de dolari

de Redacția Jurnalul    |    13 Feb 2023   •   18:00
Cutremurul ar putea costa Turcia până la 84 de miliarde de dolari

Cel mai grav cutremur din Turcia din ultimul secol a provocat distrugeri care ar putea costa Ankara până la 84,1 miliarde de dolari, a anunțat un grup de afaceri. Un oficial guvernamental a estimat această cifră la peste 50 de miliarde de dolari.

Un raport publicat de către Confederația turcă a întreprinderilor și afacerilor a estimat costul pagubelor la 84,1 miliarde de dolari. Conform estimării preluate de Reuters, 70,8 miliarde de dolari sunt din repararea a mii de case, 10,4 miliarde de dolari din pierderea venitului național și 2,9 miliarde de dolari din pierderea de zile lucrătoare.

Specialiștii au mai stabilit că principalele costuri vor fi reconstrucția locuințelor, a liniilor de transmisie și a infrastructurii, precum și satisfacerea nevoilor de adăpost pe termen scurt, mediu și lung ale sutelor de mii de persoane rămase fără casă.

Președintele Tayyip Erdogan a declarat că statul va finaliza reconstrucția locuințelor în decurs de un an și că guvernul pregătește un program pentru „a pune țara din nou în picioare".

Aproximativ 13,4 milioane de persoane trăiesc în cele 10 provincii afectate de cutremur, ceea ce reprezintă 15% din populația Turciei, care produce aproape 10% din PIB.

În provinciile afectate a fost declarată starea de urgență pentru trei luni, iar banca centrală a amânat plățile pentru unele împrumuturi. Trezoreria a declarat forță majoră până la sfârșitul lunii iulie și a amânat plata impozitelor pentru regiune.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cutremur Turcia cost