x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dalai Lama se consideră marxist dar nu leninist

Dalai Lama se consideră marxist dar nu leninist

18 Ian 2015   •   21:05
Dalai Lama se consideră marxist dar nu leninist
Sursa foto: BODO MARKS/EPA/Intact Images
Opiniile liderului tibetan nu sunt împărtăşite de Papa Francisc
Liderul spiritual al tibetanilor, Dalai Lama, s-a identificat ca marxist în timp ce aborda problema capitalismului, discriminărilor şi violenţei, cu ocazia unei prelegeri despre pacea lumii organizate la Kolkata, în India, scrie Newsweek citată de Agerpres. Nu a fost pentru prima dată când cel de-al 14-lea Dalai Lama a vorbit despre preferinţele sale politice. În 2011, el a declarat la o conferinţă la Minneapolis (Statele Unite): “Mă consider marxist (...), dar nu leninist”.

'Trebuie să avem o abordare umană. În ceea ce priveşte teoria socio-economică, sunt marxist', le-a spus el celor prezenţi la prelegerea cu tema “O abordare umană a păcii în lume”, organizată de Presidency University.
“În ţările capitaliste, există o prăpastie tot mai mare între bogaţi şi sărăci. În marxism, se pune accent pe distribuţia echitabilă”, a adăugat el. “În prezent, mulţi lideri marxişti sunt capitalişti în gândire”, a continuat Dalai Lama.
El a mai spus ca priveşte inegalitatea economică şi socială din India ca motiv al actualei discriminări a femeilor şi castelor sociale inferioare, îndemnând tinerii lumii să îndrepte secolul 21 de la un secol al violenţei la un “secol al păcii'.
“Nu voi vedea asta în timpul vieţii mele, dar putem începe să acţionăm de acum. Toţi cei sub 30 de ani reprezintă generaţia secolului 21. Trebuie să puneţi capăt violenţei cu voinţa, viziunea şi înţelepciunea voastră”, a mai afirmat Dalai Lama, adăugând că “armele nucleare trebuie interzise”.

Newsweek scrie că opiniile liderului tibetan nu sunt împărtăşite de Papa Francisc care, în repetate rânduri, a respins ideea că ar fi comunist. Săptămâna trecută, Suveranul Pontif şi-a apărat din nou ideile sociale şi economice, subliniind că sunt bazate pe credinţa creştină, şi nu pe marxism.

“După cum putem vedea, grija faţă de săraci se regăseşte în Evanghelii, este în tradiţia bisericii, nu este o invenţie a comunismului şi nu trebuie transformată într-o ideologie, aşa cum s-a întâmplat uneori de-a lungul istoriei”, a declarat Papa Francisc într-un interviu referitor la predicile sale.

×