x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE. Danemarca și Norvegia au oprit temporar folosirea vaccinului produs de AstraZeneca. Ce probleme au fost înregistrate la persoanele imunizate

UPDATE. Danemarca și Norvegia au oprit temporar folosirea vaccinului produs de AstraZeneca. Ce probleme au fost înregistrate la persoanele imunizate

11 Mar 2021   •   16:33
UPDATE. Danemarca și Norvegia au oprit temporar folosirea vaccinului produs de AstraZeneca. Ce probleme au fost înregistrate la persoanele imunizate
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Danemarca a anunțat, joi, că oprește, pentru 14 zile, folosirea vaccinului produs de AstraZeneca, în contexul unor „cazuri grave de formare de cheaguri de sânge” la persoane care au fost imunizate cu vaccinul produs de companie. În prezent, „nu se poate concluziona că există o legătură între vaccinuri și cheagurile de sânge”, potrivit Agenției Naționale de Sănătate din Danemarca. 

UPDATE. Norvegia suspendă „din precauție” vaccinările anti-COVID cu AstraZeneca, după ce Danemarca a luat o decizie similară în contextul mai multor cazuri de cheaguri de sânge apărute după imunizare.

„Luăm o pauză în Norvegia cu vaccinarea cu AstraZeneca. Așteptăm informații pentru a vedea dacă există o legătură între vaccinare și cazurile de cheaguri de sânge”, a declarat un înalt oficial al Institutului national de sănătate publică, Geir Bukholm, într-o conferință de presă, potrivit AFP.

Și Islanda a luat aceeași decizie, după anunțul făcut de Danemarca, invocând, de asemenea, principiul precauției.  

---------------------------------------------

Știre inițială. Danemarca a oprit temporar folosirea vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, după înregistrarea mai multor cazuri de cheaguri de sânge apărute la persoane vaccinate, a anunțat, joi, autoritatea daneză de sănătate, potrivit Reuters.

Agenția Națională de Sănătate din Danemarca a precizat că suspendarea vine în contextul în care au fost raportate „cazuri grave de formare de cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu vaccinul contra COVID-19 al AstraZeneca”, însă „la momentul actual nu se poate concluziona că există o legătură între vaccinuri și cheagurile de sânge”.

De asemenea, și Austra a oprit folosirea unui lot de doze AstraZeneca pe perioada în care cercetează un deces cauzat de probleme de coagulare a sângelui și un caz de embolism pulmonar. Alte șase țări europene au oprit folosirea lotului.

Pe de altă parte, Agenția Europeană a Medicamentului a precizat, miercuri, că o anchetă preliminară nu a stabilit nicio legătură între administrarea vaccinului AstraZeneca și decesul unei asistente din Austria, în vârstă de 49 de ani, produs din cauza unor probleme de coagulare a sângelui, la câteva zile după imunizare.

Administrarea vaccinului produs de AstraZeneca va fi suspendată pentru 14 zile în Danemarca.

×