x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Danemarca a raportat două cazuri grave, printre care un deces, în rândul persoanelor imunizate cu AstraZeneca

Danemarca a raportat două cazuri grave, printre care un deces, în rândul persoanelor imunizate cu AstraZeneca

20 Mar 2021   •   19:49
Danemarca a raportat două cazuri grave, printre care un deces, în rândul persoanelor imunizate cu AstraZeneca
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Danemarca a anunțat sâmbătă că o persoană a murit, iar alta este grav bolnavă, cu cheaguri de sânge și hemoragie cerebrală, după ce au fost vaccinate cu AstraZeneca, relatează Reuters.

Cele două persoane, ambele din sistemul medical, au fost vaccinate cu AstraZeneca cu mai puțin de 14 zile înainte de a se îmbolnăvi, a declarat autoritatea care administrează spitalele publice din Copenhaga.

Agenția daneză pentru medicamente a confirmat că a primit două „rapoarte serioase”, fără a oferi detalii suplimentare.

Danemarca se număra printre țările care au întrerupt temporar utilizarea produsului AstraZeneca după ce un număr mic de rapoarte privind apariția unor cheaguri de sânge pe creier au determinat oameni de știință și guverne să stabilească o eventuală legătură cu vaccinarea.

Unele țări, inclusiv Germania și Franța, și-au anulat săptămâna aceasta decizia de a suspenda utilizarea vaccinului, în urma unei investigații a organisnului de supraveghere a medicamentelor din Uniunea Europeană, care a declarat joi că este convins că beneficiile vaccinului depășesc riscurile.

Danemarca - împreună cu Suedia și Norvegia - au declarat vineri că au nevoie de mai mult timp pentru a decide dacă vor folosi vaccinul.

"Prioritizăm rapoartele despre reacțiile adverse grave precum acestea și le examinăm amănunțit pentru a evalua dacă există o posibilă legătură cu vaccinul", a declarat sâmbătă Tanja Erichsen, director interimar pentru farmacovigilență la Agenția daneză pentru medicamente.

AstraZeneca, care a dezvoltat vaccinul împreună cu Universitatea Oxford, a declarat că un studiu care acoperă peste 17 milioane de persoane care au primit dozele în UE și Marea Britanie nu a găsit dovezi ale unui risc crescut de formare a cheagurilor de sânge.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: AstraZeneca danemarca