x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Daniel Russel: SUA sprijină procesul democratic în Moldova

Daniel Russel: SUA sprijină procesul democratic în Moldova

20 Noi 2009   •   00:00

Daniel Russel, asistentul adjunct al secretarului de Stat,a asusţinut într-o intervenţie la Europa Liberă că Statele Unite "susţin procesul democratic" din R.Moldova şi vor fi "alături" de această ţară, când va lua decizii de politică externă.



Oficialul american, responsabil de relaţiile cu fostele republici sovietice, a vizitat Republica Moldova joi. Cu această ocazie el s-a întâlnit cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat, ministrul Afacerilor Externe, lideri ai partidelor politice şi reprezerntanţi ai societăţii civile. "Rusia nu este Uniunea Sovietică", a declarat Russel într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, în legătură cu o posibilă încercare de blocare a noii politici prooccidentale a Chişinăului de către Moscova. Administraţia Obama consideră că vremea sferelor de influenţă a trecut, iar orice ţară este liberă să îşi aleagă structurile şi alianţele din care vrea să facă parte, a subliniat el.

"Noi respingem această noţiune (a sferelor de influenţă). Noi continuăm să susţinem independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Noi credem că oamenii şi ţările au dreptul să îşi aleagă liderii", să aibă frontiere securizate, o politică externă, acestea fiind atât opţiunile moldovenilor, cât şi ale liderilor lor, a spus acesta. Russel a declarat că abordarea administraţiei Obama este "de a susţine guvernele noi", el apreciind că Republica Moldova se află într-un proces democratic, în urma alegerilor din aprilie.

În privinţa soluţionării conflictului cu Transnistria, notează Mediafax, asistenul adjunct al secretarului de Stat Hillary Clinton a estimat că "noul Guvern moldovean a dat un imbold nou acestui proces" care durează de peste 20 de ani. Însă, "scopul cel mai important (al Guvernului) ar trebui să fie îmbunătăţirea vieţilor oamenilor care trăiesc între graniţele recunoscute ale (Republicii) Moldova", în opinia oficialului. Acesta nu a exclus o întâlnire cu liderul transnistrean, Igor Smirnov.

×
Subiecte în articol: externe