x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Danske Bank s-a retras din Estonia, ca urmare a acuzațiilor de spălare de bani

Danske Bank s-a retras din Estonia, ca urmare a acuzațiilor de spălare de bani

01 Oct 2019   •   12:21
Danske Bank s-a retras din Estonia, ca urmare a acuzațiilor de spălare de bani

Danske Bank a anunţat că afacerea sa din Estonia a intrat în lichidare, după ce la începutul anului autoritatea de reglementare de la Tallinn (FSA) i-a cerut să-şi închidă subsidiara, aflată în centrul unor investigaţii internaţionale privind operațiuni de spălare de bani în valoare de circa 209 miliarde de euro.

"Danske Bank şi-a închis în esenţă toate activităţile bancare din Estonia, în concordanţă cu planurile convenite cu FSA", a afirmat Frederik Bjoern, vicepreşedinte executiv şi preşedinte al Comitetului de lichidare. Toate logo-urile şi însemnele Danske Bank vor fi scoase de pe clădirea sediului central din Tallinn în următoarele zile.

Fostul preşedinte al filialei estone a Danske Bank a fost găsit mort lângă locuinţa sa săptămâna trecută, aparent fiind vorba despre o sinucidere. Poliţia a găsit cadavrul lui Aivar Rehe, în vârstă de 56 de ani, în grădina casei sale din apropiere de capitala Tallinn, la două zile după anunţarea dispariţiei sale.
Aivar Rehe a condus sucursala estonă a Danske Bank între anii 2008 şi 2015, cu doi ani înainte ca această bancă să ajungă în mijlocul unui scandal de spălare de bani.

Danske Bank este investigată în prezent în Danemarca, Estonia, Marea Britanie şi SUA pentru spălare de bani prin intermediul sucursalei sale estone. Banca este acuzată că între anii 2007 şi 2015 a efectuat prin intermediul filialei sale din Estonia operaţiuni de spălare de bani, în special în favoarea unor cetăţeni ruşi. Aivar Rehe era doar martor în această investigaţie.

Directorul general al Danske Bank, Thomas Borgen, a demisionat anul trecut după ce banca daneză a publicat rezultatele unei investigaţii derulate la subsidiara sa estonă. Rezultatele cercetărilor, realizate de un cabinet de avocatură extern, indică posibilitatea ca angajaţii subsidiarei estone a Danske Bank să fi complotat cu clienţii, realizând tranzacţii ilegale. Investigaţia a vizat 15.000 de clienţi, care au făcut în total 9,5 milioane de plăţi prin subsidiara estonă a Danske Bank, în perioada 2007 - 2015.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: danske bank