Soros, în vârstă de 91 de ani, manager de fonduri speculative care și-a câștigat faima pariind împotriva lirei sterline în 1992, a prezentat războiul din Ucraina ca parte a unei lupte mai largi între societățile deschise și societățile închise, precum China și Rusia, care sunt în ascensiune.
"Invazia ar putea fi începutul celui de-al treilea război mondial și este posibil ca civilizația noastră să nu-i supraviețuiască", a declarat Soros la Davos, potrivit unui text al discursului său publicat de biroul său. "Cea mai bună și poate singura modalitate de a ne păstra civilizația este de a-l învinge pe Putin cât mai curând posibil. Aceasta este concluzia finală".
Soros a spus că Putin, care spune că "operațiunea specială" din Ucraina se desfășoară conform planului și va atinge toate obiectivele Kremlinului, crede acum că invazia a fost o greșeală și se pregătește să negocieze o încetare a focului.
"Dar încetarea focului nu este posibilă, pentru că nu se poate avea încredere în el", a spus Soros. "Cu cât Putin devine mai slab, cu atât devine mai imprevizibil".
Soros a declarat că Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă că Putin ar putea opri gazele naturale, care în prezent reprezintă aproximativ 40% din nevoile Europei, "când îl va durea cu adevărat".
Invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina a dus la decesul a mii de oameni, la strămutarea altor milioane de persoane și a generat temeri legate de cea mai gravă confruntare între Rusia și Statele Unite de la criza rachetelor din Cuba din 1962.
Soros a prezentat Rusia, de departe cea mai mare țară din lume ca suprafață, și China, a doua cea mai mare economie din lume, ca fiind membrii principali ai unui grup de "societăți închise" în ascensiune, în care individul este aservit statului.
Făcându-se ecoul președintelui american Joe Biden, care a declarat că Occidentul este blocat într-o luptă cu guvernele autocratice, Soros a adăugat și un pic de pesimism.
"Regimurile represive sunt acum în ascensiune, iar societățile deschise sunt sub asediu", a spus Soros. "În prezent, China și Rusia reprezintă cea mai mare amenințare la adresa societății deschise".
Soros a spus că tehnologia digitală, în special inteligența artificială, a ajutat China să colecteze date personale pentru supravegherea și controlul cetățenilor săi mai agresiv ca niciodată.
Soros a criticat strategia "zero-COVID" a președintelui Xi Jinping, spunând că a eșuat și a adus Shanghaiul în "pragul unei rebeliuni deschise".
Alături de politica COVID, Soros a spus că Xi a făcut o serie de greșeli care l-ar putea costa o influență semnificativă, în timp ce Partidul Comunist se pregătește să ia o decizie privind acordarea unui al treilea mandat.
"Contrar așteptărilor generale, Xi Jinping ar putea să nu obțină cel de-al treilea mandat din cauza greșelilor pe care le-a făcut", a declarat Soros.
(sursa: Mediafax)