x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De viţă nobilă: Românca din finala pentru Pulitzer

De viţă nobilă: Românca din finala pentru Pulitzer

de Carmen Plesa    |    21 Apr 2009   •   00:00
De viţă nobilă: Românca din finala pentru Pulitzer

Curajoasă, talentată, modestă, frumoasă, cu sânge albastru şi... româncă. Rukmini Maria Callimachi (36 de ani), corespondenta Associated Press în Africa, a ajuns anul acesta în finala premiilor Pulitzer, la categoria "International Reporting".



0-89687-untitled1.jpgRukmini Callimachi a fost nominalizată pentru un set de articole în care a abordat trei forme mai puţin cunoscute de abuz asupra minorilor, care afectează zeci de mii de copii din vestul Africii. Articolele au avut un impact considerabil. Premiul Pulitzer la această categorie a revenit însă publicaţiei The New York Times, la decernarea care a avut loc luni.

Rukmini Maria Sichitiu s-a născut în Bucureşti, dar a emigrat în 1979, pe când avea 5 ani. Bunica ei este prinţesa Eufrosina Callimachi, iar finalista din acest an de la Pulitzer a decis, din admiraţie pentru prinţesă, să adopte numele de familie al acesteia.

Rukmini a lucrat la mai multe ziare importante americane şi a ajuns cunoscută datorită articolelor ei despre India, despre efectele uraganului Katrina, dar şi despre continentul african, unde lucrează acum în calitate de corespondent al Associated Press.

"Era copleşită, nu se aştepta, era foarte surpinsă, bucuroasă", spune Alison Mutler, şefa biroului Associated Press din România, care a apucat să o felicite pe Rukmini, înainte ca românca să se urce în avion cu destinaţia Nairobi, şi să se întoarcă în Africa pentru a sărbători prin... muncă.

"Este un excelent jurnalist. Şi are şi un caracter foarte frumos. Este modestă, politicoasă, fără nici un fel de «aere»" spune Alison Mutler despre colega ei, pe care a cunoscut-o chiar în urmă cu câteva zile.
"Am primit un mesaj de la şeful meu de la Londra, care e tot de origine română, că ea va veni în România, de Paşti, şi că vrea să mă cunoască", spune Alison Mutler.

Au lucrat câteva zile împreună, pentru că Rukmini era interesată de evenimentele din Republica Moldova. N-a mai apucat însă să plece la Chişinău, pentru că a trebuit să se întoarcă în Africa, pentru a acoperi subiectele legate de piraţii somalezi.

"Era foarte modestă, nu a spus nimic despre nominalizarea la Pulitzer, dar mi-am dat seama că este un ziarist foarte bun, după cum lucra şi după articolele scrise de ea pe care le-am citit", spune şefa biroului AP din Bucureşti.

Rukimini a plecat din România în 1979, are acum paşaport american, dar tot româncă se consideră. Numele Rukmini a fost ales de naşa ei, care este de origine indiană. De altfel, jurnalista a studiat o vreme în India şi a relatat de acolo, ca free-lancer. Nu este căsătorită şi nu are copii.
În timpul vizitei pe care a făcut-o în ţară nu a suflat nicio vorbă despre "sângele albastru" al familiei din care face parte.

A plecat din România după ce a sărbătorit Paştele (este ortodoxă) şi a ciocnit ouă roşii. "Abia după ce a plecat mi-a spus şeful de la Londra că e de nivel de Pulitzer. Şi iată că a şi ajuns în finală", spune Alison Mutler.

Rukimini Callimachi a devenit un nume în presa din SUA "datorită" uraganului Katrina. Lucra în tura de noapte, în biroul AP, atunci când s-a dezlănţuit urgia. S-a rugat de şeful ei să o lase să meargă în zona afectată, iar reportajele pe care le-a făcut au fost premiate. Aşa a ajuns să fie unul dintre cei mai apreciaţi jurnalişti de la Associated Press.

×
Subiecte în articol: diaspora