x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe DECIZIE ISTORICĂ: Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi UE, ratificat la Chişinău

DECIZIE ISTORICĂ: Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi UE, ratificat la Chişinău

02 Iul 2014   •   15:00
DECIZIE ISTORICĂ: Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi UE, ratificat la Chişinău
Sursa foto: jurnal.md

Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, semnat săptămâna trecută la Bruxelles, a fost ratificat astăzi de Parlamentul de la Chişinău.

Documentul a fost adoptat cu votul a 59 de deputaţi din PLDM, PD, PLR, PL şi al deputaţilor neafiliaţi Mihai Godea şi Iurie Bolboceanu.

Deputaţii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova au părăsit sala de şedinţe, cu excepţia lui Grigore Petrenco. Acesta s-a pronunţat împotrivă, alături de trei deputaţi socialişti. Votul a fost nominal.

La şedinţă au fost prezenţi preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi premierul Iurie Leancă, dar şi foştii preşedinţi ai Republicii Moldova Mircea Snegur şi Petru Lucinschi. Documentul urmează să fie ratificat şi de organele legislative ale celor 28 de state membre ale UE, relatează Moldpres, conform Agerpres.

Negocierile dintre UE şi Republica Moldova pe marginea Acordului de Asociere au fost iniţiate în ianuarie 2010, iar cele privind crearea Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător au fost lansate în ianuarie 2012.

Negocierile asupra Acordului de Asociere Republica Moldova - UE au fost finalizate în iulie 2013, după 15 runde de consultări, iar cele privind crearea Zonei de Comerţ Liber în iunie 2013, după şapte runde de negocieri. Textul Acordului a fost parafat în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, la 29 noiembrie 2013.

×