x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Defecţiune la instalaţia electrică a centralei nucleare belgiene de la Tihange

Defecţiune la instalaţia electrică a centralei nucleare belgiene de la Tihange

11 Iun 2016   •   19:25
 Defecţiune la instalaţia electrică a centralei nucleare belgiene de la Tihange

O defecţiune survenită la instalaţia electrică a centralei nucleare de la Tihange (est) a dus la oprirea automată a reactorului nr.2 , care va fi repornit miercuri, a indicat sâmbătă pentru AFP un purtător de cuvânt al centralei, Serge Dauby.

"Există o defecţiune la un motor electric care roteşte turbina cu abur în partea nenucleară a reactorului", a explicat el.

Reactorul nr.2 s-a oprit automat vineri după-amiază în urma acestei defecţiuni care a trebuit să fie mai întâi stabilită."Este o procedură absolut banală", a precizat Dauby.

Potrivit lui, reactorul ar putea fi repornit miercuri, după efectuarea reparaţiei, "cu condiţia să avem toate piesele de schimb pentru acest motor".

Centrala Tihange 2 (situată în sud-estul Belgiei, la aproximativ 70 de km de frontiera cu Germania) a fost relansată la sfârşitul lunii decembrie după o oprire de aproape doi ani din cauza unor incertitudini legate de siguranţa sa, apărute în urma constatării unor fisuri în pereţii cuvei sale.

La fel ca Doel 3 (nord, în apropiere de Olanda), siguranţa sa constituie obiectul unei polemici de mai mulţi ani, îndeosebi în ţările vecine, Germania (care a decis să-şi abandoneze treptat programul nuclear), Olanda şi Luxemburg.

La 7 iunie, deputaţii olandezi au adoptat un text cerând guvernului lor să roage Belgia să oprească funcţionarea centralelor Doel 3 şi Tihange 2. AGERPRES

×
Subiecte în articol: tihange reactor nuclear