Germania este ţara europeană cea mai supravegheată de către Agenţia americană de spionaj NSA, cu aproximativ 500 de milioane de conexiuni telefonice şi Internet înregistrate lunar, dezvăluie săptămânalul Der Spiegel.
"Potrivit unor statistici interne ale serviciilor secrete, o jumătate de miliard de comunicaţii sunt supravegheate în fiecare lună în Republica Federală Germană, cea mai populată ţară din Europa”, scrie Der Spiegel în ultima sa ediţie, care a avut acces la documente confidenţiale NSA, şi care dezvăluie că americanii i-au transformat pe europeni în “ţinte de atacat”.
La cartierul său general, NSA înregistrează metadatele - adică cine intră în legătură cu cine - comunicaţiilor, indiferent că sunt sub formă de apeluri telefonice, e-mailuri, mesaje text pe telefon de tip SMS sau discuţii de tip chat pe Internet. Săptămânalul nu spune dacă şi conţinutul lor este înregistrat.
15 milioane de apeluri telefonice, zilnic
Aceste date fac din Germania ţara Uniunii Europene (UE) cel mai strâns supravegheată de către NSA.
O zi "normală" de spionaj vizează circa 15 milioane de apeluri telefonice recenzate. Cu titlu de comparaţie, aproximativ două milioane de comunicaţii sunt înregistrate zilnic în Franţa de către NSA, afirmă săptămânalul.
Der Spiegel evocă totodată un document NSA ce ierarhizează aliaţii americanilor, ceea ce îi pune mai mult sau mai puţin la adăpost de activităţi de spionaj.
Canada, Australia, Marea Britanie şi Noua Zeelandă fac parte dintre ţările din categoria 2 - Statele Unite constituie categoria 1 doar ele singure -, ceea ce le protejează în mod explicit de supravegherea americană.
Germania face parte, ca Franţa, din categoria 3. "Putem să interceptăm comunicaţiile din partea aliaţilor din categoria 3 şi este ceea ce facem", afirmă NSA în acest document, citat de Der Spiegel.
La scară mai largă
În versiunea sa online, săptămânalul a scris sâmbătă, pe baza unor documente furnizate de către fostul consultant american Eduard Snowden, în prezent fugar, că Statele Unite spionează sedii ale Uniunii Europene atât peteritoriul Statelor Unite, cât şi Bruxelles.
Aceste informaţii au provocat reacţii puternice în Germania, o ţară foarte sensibilă la problema protecţiei vieţii private, din cauza istoriei sale.
Ministrul german al Justiţiei, Sabine Leutheusser Schnarrenberger, a solicitat duminică explicaţii imediate autorităţilor americane despre dezvăluirile Der Spiegel, care amintesc de "acţiuni din timpul Războiului Rece", în opinia ministrului.