x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Der Spiegel: România girează o extindere europeană "pe şest"

Der Spiegel: România girează o extindere europeană "pe şest"

de Mihaela Matachita    |    14 Iul 2010   •   00:00

Într-o Uniune Europeană (UE), obosită de extindere, fără referendum şi fără aprobarea Bruxellesului, Berlinului sau Parisului, are loc o lărgire "pe şest", a scris publicaţia germană Der Spiegel, care acuză România că girează acest fenomen.



Preşedintele României vrea să crească populaţia ţării sale şi, în acest scop, recurge la metode neobişnuite, distribuind cu generozitate paşapoarte la sute de mii de cetăţeni moldoveni sărăciţi, notează cu ironie abia disimulată publicaţia citată. Aceştia primesc oferta României, ţară membră UE şi se grăbesc spre Vest, în căutarea unui loc de muncă, mărşăluind spre paradisul economic al UE pe uşa din dos.

Încă înainte de zorii zilei sute de cetăţeni moldoveni, mai ales tineri, se adună în faţa consulatului României din Chişinău, capitala Republicii Moldova, cel mai sărac stat al Europei. Aproape un milion de cetăţeni moldoveni au întors spatele ţării lor, al cărei PIB pe locuitor este undeva la nivelul Sudanului. Ei se angajează ca zilieri în străinătate, de cele mai multe ori ilegal.

Circa 120.000 din cele 3,6 milioane de locuitori ai republicii deţin deja paşapoarte ale ţării vecine, iar - potrivit guvernului român - peste 800.000 aşteaptă aprobarea cererilor. MAE român a deschis, pe 9 iulie, două noi consulate în oraşele Cahul şi Bălţi, pe spezele UE, comentează Der Spiegel.

De când la Chişinău a venit la putere Alianţa pentru Integrare Europeană, România şi-a accelerat ofensiva cetăţeniei, este de părere Der Spiegel. Bucureştiul i-a sponsorizat pe funcţionarii din Ministerul moldovean de Externe pentru ca aceştia să facă cursuri de integrare euro-atlantică şi plăteşte pentru traducerea legilor europene, mai arată publicaţia germană, parcă nemulţumită de ajutorul dat de Bucureşti Chişinăului. Deşi afectată ea însăşi de criza economică, România a acordat ţării vecine credite generoase anul trecut. Der Spiegel aminteşte şi faptul că, de toamna trecută, moldovenii din apropierea frontierei pot intra în România fără viză. În opinia publicaţiei germane, Băsescu visează la o reînviere a României Mari în graniţele din 1940, incluzând Moldova. Atunci, Basarabia a fost cedată Uniunii Sovietice, ca urmare a pactului ruso-german de neagresiune, aminteşte Der Spiegel, adăugând că România se codeşte şi în ziua de azi să accepte "graniţa trasată de Hitler şi Stalin" pe Prut.

Der Spiegel arată că noua conducere de la Chişinău "nu este potrivnică avansurilor României, 9 din 53 de deputaţi ai coaliţiei de guvernare deţinând şi un paşaport românesc, în timp ce alţi 11 au făcut cerere". Pe deasupra, "în fruntea statului se află un unionist ca Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte interimar", precizează Der Spiegel, care arată că Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, este nepotul lui Ghimpu.

Desigur, unirea cu România, al doilea cel mai sărac stat al UE după Bulgaria, pare majorităţii populaţiei Republicii Moldova puţin atractivă, mai notează Der Spiegel. Când România va adera anul viitor, în martie, la spaţiul Schengen, sute de mii de moldoveni cu paşaport românesc vor avea în sfârşit cale liberă în UE.

Andreas Moelzer, parlamentar UE din partea FPOe (liberalii austrieci, partid populist, naţionalist) a cerut Comisiei Europene să spună cum intenţionează să pună stavilă acţiunilor României.

×
Subiecte în articol: externe