x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Despre statutul de neutralitate al Moldovei

Despre statutul de neutralitate al Moldovei

de Vitalie Calugareanu    |    26 Ian 2008   •   00:00
Despre statutul de neutralitate al Moldovei
Sursa foto: Reuters/

Seful diplomatiei moldovene, Andrei Stratan, a dezvaluit ieri, in cadrul unei intalniri cu ambasadorii statelor-membre ale UE acreditati la Chisinau, unele aspecte ale discutiei de marti dintre presedintii Vladimir Putin si Vladimir Voronin.

Seful diplomatiei moldovene, Andrei Stratan, a dezvaluit ieri, in cadrul unei intalniri cu ambasadorii statelor-membre ale UE acreditati la Chisinau, unele aspecte ale discutiei de marti dintre presedintele rus, Vladimir Putin, si omologul sau moldovean, Vladimir Voronin.

Stratan a spus ca cei doi lideri au convenit ca diferendul transnistrean poate fi reglementat doar cu respectarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova, in baza principiului suveranitatii si statutului de neutralitate al R. Moldova, fara a preciza insa daca aceasta inseamna si evacuarea militarilor rusi din regiunea transnistreana. Potrivit lui Stratan, la intrevedere s-a discutat si despre reluarea negocierilor in formatul 5 + 2. Stratan nu a oferit alte detalii.

MODELUL KOSOVO. Tot ieri, ziarul de limba rusa Kommersant Plus, editat la Chisinau, care ar fi finantat de regimul separatist de la Tiraspol, a scris ca intalnirea Putin-Voronin nu mai poate schimba nimic in relatiile moldo-ruse. Tuturor le este clar ca pe fundalul posibilitatii recunoasterii independentei regiunii Kosovo va fi logica intrebarea privind recunoasterea Transnistriei. Pentru ziar, este clar ca Voronin a stricat intentionat relatiile cu Romania si a declarat razboi Mitropoliei Basarabiei, sperand astfel sa obtina sustinerea Rusiei.

Intr-un interviu acordat in replica la declaratia facuta de presedintele roman, Traian Basescu, la inceputul saptamanii, in care a spus ca Republica Moldova ramane prioritatea sa si in 2008, Stratan a spus ca prioritatea Chisinaului in relatiile cu Romania in 2008 consta in semnarea Tratatului politic de baza si a celui de frontiera doua proiecte pe care Romania le considera inutile. Stratan spera ca Bucurestiul sa inteleaga pozitia si atitudinea Republicii Moldova cu privire la limba moldoveneasca.

  • Vitalie Calugareanu, Chisinau
×
Subiecte în articol: externe