x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Deţinuţii de la Guantanamo afirmă că detenţia lor este alimentată de ostilitatea lui Trump faţă de musulmani

Deţinuţii de la Guantanamo afirmă că detenţia lor este alimentată de ostilitatea lui Trump faţă de musulmani

11 Ian 2018   •   18:23
Deţinuţii de la Guantanamo afirmă că detenţia lor este alimentată de ostilitatea lui Trump faţă de musulmani

11 deţinuţi din Centrul de detenţie de la Guantanamo contestă detenţia lor pe perioadă nedeterminată în tabăra militară americană din Cuba, afirmând că dorinţa lui Trump de a ţine toţi deţinuţi închişi în permanenţă este alimentată de ostilitatea lui faţă de musulmani, scrie The Guardian.

Petiţia deţinuţilor, depusă joi într-un tribunal federal din Washington, coincide cu aniversarea de 16 ani a primilor 20 de deţinuţi sosiţi la Guantanamo. Deţinuţii au fost aduşi din Afghanistan pe 11 ianuarie 2002, îmbrăcaţi în uniforme portocalii.

Unii dintre cei care au semnat petiţia sunt închişi aproape de la începutul închisorii, în timp ce alţii se află acolo de 10 ani. Nici unul dintre ei nu a fost condamnat oficial şi toţi ştiu că până nu se vor prezenta în faţa unui tribunal, ar putea rămâne în celulele lor până la sfârşitul vieţii.

“Aura eternităţii cântăreşte mai mult decât oricând”, au spus aceştia.

Petiţia a fost întemeiată pe afirmaţia potrivit căreia preşedintele Trump are o abordare radicală privind tratamentul a 41 de prizonieri care se află la Guantanamo. Deţinuţii susţin că poziţia sa este arbitrară şi alimentată de “suspiciunea şi antipatia” faţă de musulmani.

Deţinuţii au citat experţi medicali care au comparat pedeapsa pe perioadă nedefinită a deţinuţilor de la Guantanamo cu privarea senzorială şi tortura psihologică. “Prizonierii sunt trataţi de anxietate şi depresie cauzată de disperarea acută”.

Centrul de detenţie de la Guantanamo este o închisoare de înaltă securitate din cadrul Bazei Navale Americane din golful Guantanamo. Din 2002, acesta a fost folosit ca centru de detenţie pentru deţinuţi acuzaţi de terorism, majoritatea acestor deţinuţi fiind reţinuţi în Afghanistan, în timpul invaziei care a urmat atacurilor din 11 septembrie 2001.

×