x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezastru - Pakistanul isi numara miile de morti

Dezastru - Pakistanul isi numara miile de morti

de Radu Croitoru    |    10 Oct 2005   •   00:00
Dezastru - Pakistanul isi numara miile de morti

Aproape 20.000 de morti si peste 42.000 de raniti reprezinta bilantul oficial, inca partial, al cutremurului care a zguduit sambata Pakistanul. Estimarile sunt si mai sumbre - 30.000 de morti.

Aproape 20.000 de morti si peste 42.000 de raniti este bilantul oficial, inca partial, al cutremurului care a zguduit sambata Pakistanul. Estimarile sunt si mai sumbre - 30.000 de morti.

In Pakistan au fost declarate trei zile de doliu national pentru victimele cutremurului de 7,6 grade pe scara Richter, urmat de zeci de replici extrem de puternice. Ministrul Comunicatiilor, Tarik Farook, estimeaza ca seismul a ucis peste 30.000 de oameni. Imaginile care vin din Pakistan sunt greu de urmarit. Exista orase si sate distruse in totalitate si in care nu exista nici un supravietuitor.

"Aceasta catastrofa este, de departe - si ca magnitudine si ca amploare - cea mai importanta la care am asistat in istoria Pakistanului", a declarat purtatorul de cuvant al fortelor armate, generalul Shaukat Sultan. Militarii si cadrele medicale ajung cu greu in zonele devastate si reusesc, inca, sa scoata oameni in viata de sub daramaturi.

Cea mai lovita regiune este Kasmirul, insa cutremurul a mai afectat nordul Indiei - unde cel putin 320 de persoane au murit si aproape 700 sunt ranite, precum si estul Afganistanului, de unde nu exista nici un bilant detaliat.

SPRIJIN. Uniunea Europeana a deblocat de urgenta 3.000.000 de euro. Echipe din Marea Britanie, Japonia, China se indreapta, de asemenea, spre Pakistan. Presedintele american, George W. Bush, a declarat ca primele elemente ale asistentei pentru Pakistan sunt deja pe drum.

KASMIR. LA PAMANT
Cel mai mare numar al victimelor se inregistreaza in Kasmir (foto), unde bilanturile se modifica de la o ora la alta. Supravietuitorii spun ca exista sate intregi care au fost, practic, rase de pe fata pamantului iar militarii se declara impresionati de amploarea dezastrului. Alunecarile de teren au blocat soselele, iar replicile puternice ale cutremurului de sambata au speriat localnicii, care prefera sa doarma sub cerul liber. Agentiile de stiri au transmis imagini cu zeci de scoli prabusite, unii oficiali estimand ca sub daramaturi ar putea fi ingropati de vii sute de copii. La Islamabad, un imobil modern de locuinte s-a prabusit intr-un cartier rezidential. Numaratoarea victimelor continua.

Â

×
Subiecte în articol: externe