x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dialogul Voronin-Smirnov, în atenţia Moscovei

Dialogul Voronin-Smirnov, în atenţia Moscovei

de Vitalie Calugareanu    |    09 Apr 2008   •   00:00

Corespondenţă din Chişinău
Ministerul rus de Externe a anunţat că "va urmări cu optimism prudent” viitoarea întrevedere Voronin-Smirnov asupra căreia cei doi au convenit luni, în timpul unei convorbiri telefonice. În acelaşi timp, analiştii politici de la Chişinău îl sfătuiesc pe preşedintele moldovean să fie extrem de precaut atunci când va face concesii, pentru că riscă să destabilizeze situaţia în toată Republica Moldova.


Corespondenţă din Chişinău
Ministerul rus de Externe a anunţat că "va urmări cu optimism prudent” viitoarea întrevedere Voronin-Smirnov asupra căreia cei doi au convenit luni, în timpul unei convorbiri telefonice. În acelaşi timp, analiştii politici de la Chişinău îl sfătuiesc pe preşedintele moldovean să fie extrem de precaut atunci când va face concesii, pentru că riscă să destabilizeze situaţia în toată Republica Moldova.

Ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului rus de Externe Valeri Nesteruşkin a declarat că Rusia speră că viitoarea întrevedere a preşedintelui Voronin cu şeful grupării separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, "va contribui la scoaterea din impas a negocierilor cu privire la reglementarea transnistreană”.


DEPENDENŢA DE MOSCOVA. Analiştii politici de la Chişinău de asemenea susţin că întrevederea celor doi poate avea un singur rezultat - deblocarea negocierilor. Între timp a devenit cunoscut faptul că discuţia telefonică de ieri dintre Voronin şi Smirnov a avut loc la iniţiativa preşedintelui moldovean, iar liderul transnistrean a acceptat-o chiar dacă anterior a declarat că ultimele iniţiative ale lui Vladimir Voronin l-au făcut să râdă în hohote. Totuşi, Smirnov a acceptat întâlnirea "pentru că Tiraspolul este un actor dependent de Moscova”, consideră directorul Institutului de Politici Publice de la Chişinău, Arcadie Barbaroşie: "Să ne amintim că în ultimii doi ani, Chişinăul a purtat negocieri serioase, în regim de navetă, cu administraţia de la Kremlin. Smirnov este un actor independent doar în lucrări criminale mărunte, dar în ceea ce priveşte strategia – nu. Propunerile pe care le-a elaborat Chişinăul şi le-a propus Moscovei probabil că au satisfăcut interesele Rusiei”, consideră comentatorul politic.


FEDERALIZARE. Într-o conferinţă de presă susţinută la mijlocul lunii trecute, Vladimir Voronin a declarat că Republica Moldova nu va fi federalizată şi a dat asigurări că soluţionarea diferendului transnistrean se va baza pe Legea votată unanim în 2005, de Parlamentul de la Chişinău, cu privire la principiile de bază ale statutului Transnistriei. Voronin a spus că Republica Moldova va rămâne un stat unitar, cu două autonomii – Găgăuzia şi Transnistria, ultima păstrându-şi steagul, stema şi limbile oficiale – "moldovenească”, rusă şi ucraineană. Referitor la procesul de privatizare din Transnistria, Voronin a declarat că noii proprietari ai întreprinderilor din regiunea transnistreană nu vor avea nici un fel de probleme chiar dacă acestea au fost procurate conform "legislaţiei” Transnistriei.


SMIRNOV SE DISTREAZA. Într-un recent interviu acordat ziarului moscovit "Kommersant”, Igor Smirnov a declarat că s-a distrat copios pe seama iniţiativelor preşedintelui moldovean. El a declarat că "Transnistria şi Republica Moldova nu pot forma un stat comun” şi l-a acuzat pe Voronin că lansează idei nerealiste.

Se pare, însă, că Voronin şi-a coordonat în prealabil iniţiativele cu Moscova, fapt care, potrivit analistului politic Arcadie Barbaroşie, reiese şi din recenta decizie a Dumei ruse adoptată în replică la proclamarea independenţei Kosovo – decizie care nu face nici o referire la Transnistria: "Se pare că Rusia nu prea are ce face cu independenţa Transnistriei. Rusiei nu-i trebuie o Transnistrie independentă”, este părere analistul politic moldovean.


Dispus să încheie un acord

Şeful grupării separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, şi-a exprimat disponibilitatea încheierii unui acord de cooperare şi prietenie cu Republica Moldova după discuţia telefonică pe care a avut-o ieri cu preşedintele Voronin. Într-un comunicat de presă, administraţia transnistreană precizează, însă, că dialogul poate continua numai "pe baza egalităţii în drepturi a părţilor şi a renunţării la orice măsuri de presiune şi decizii unilaterale care afectează stabilitatea în regiune”. Igor Smirnov declarase şi anterior că Tiraspolul va reveni la masa de negocieri numai după ce va fi anulată obligativitatea înregistrării la Chişinău a agenţilor economici exportatori din regiunea transnistreană, măsură pe care regimul secesionist a catalogat-o ca fiind "blocadă economică”.


×
Subiecte în articol: externe republica moldova voronin smirnov