După ştirea că reţeaua de socializare Facebook a oferit informaţii autorităţilor din mai multe ţări despre utilizatorii săi, cotidianul portughez Diario de Noticias dezvăluie că anul trecut şi compania Microsoft a dat informaţii despre utilizatorii săi poliţiei portugheze şi autorităţilor judiciare.
Investigatorii portughezi au făcut 548 de cereri legate de 710 utilizatori care aveau conturi de e-mail Outlook/Hotmail sau Messenger, potrivit unui raport consultat de jurnaliştii de la Diario de Noticias, citat de presseurop.eu.
Ambele companii au asigurat utilizatorii că toate cererile în privinţa datelor erau în concordanţă cu legea şi că viaţa privată şi securitatea informaţiilor personale ale oamenilor au fost în întregime respectate.
Peste 70 de state au făcut astfel de solicitări către Facebook, a rezultat dintr-un raport dat publicităţii de reţeaua de socializare, potrivit AFP. Mai bine de jumătate dintre aceste solicitări au venit din Statele Unite ale Americii, se arată în raportul Facebook.
Astfel, în primul “Raport despre solicitările guvernamentale globale”, reprezentanţii reţelei de socializare californiene menţionează ţările care au cerut informaţii de la Facebook despre utilizatori, numărul de solicitări primite de la fiecare ţară, numărul de utilizatori şi conturi de utilizator vizate, precum şi procentajul de solicitări în care s-a cerut, prin aplicarea legii, să fie dezvăluite informaţii, cel puţin în mod parţial.
Din partea României au venit 16 solicitări privind 36 de utilizatori sau conturi de utilizator.
Facebook a primit în total peste 25.000 de cereri de date, dintre care 11-12.000 erau formulate de Guvernul american, se arată în acest raport întocmit, potrivit declaraţiilor companiei, în numele transparenţei.
Pe primele 3 locuri se află Statele Unite (11.000-12.000 de solicitări, 20.000-21.000 de conturi, procentaj 79%), India (3.245 de solicitări, 4.144 de conturi, procentaj 50%) şi Marea Britanie (1.975 de solicitări, 2.337 de conturi, procentaj 68%).
În ceea ce priveşte România, Facebook menţionează că procentajul de solicitări la care au fost oferite informaţii a fost de 63%.