x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dileme de milioane de dolari pentru noua conducere a FTX

Dileme de milioane de dolari pentru noua conducere a FTX

de Redacția Jurnalul    |    08 Ian 2023   •   13:40
Dileme de milioane de dolari pentru noua conducere a FTX
Sursa foto: Hepta

Sam Bankman-Fried şi FTX au împărţit milioane de dolari în donaţii caritabile. Acum, noua conducere le cere înapoi.

Cu toate acestea, o parte din bani a fost deja cheltuită, iar donaţiile au trecut prin nenumărate surse şi acorduri care se dovedesc a fi dificil de contabilizat, scrie WSJ.

Bankman-Fried, FTX şi afiliaţii săi au folosit banii furaţi de la clienţi pentru a vărsa miliarde de dolari în pariuri riscante care au făcut implozie, potrivit procurorilor federali şi autorităţilor de reglementare. Compania s-a prăbuşit în faliment în noiembrie.

Dezastrul continuă să se răsfrângă în lumea crypto şi dincolo de ea, în mediul academic, în organizaţii non-profit şi în politică. Noua conducere a FTX, condusă de directorul general John. J. Ray, spune că a fost o provocare să determine activele şi pasivele companiei şi chiar şi câte conturi bancare deţinea. Clienţii ai căror bani sunt blocaţi la bursa de criptografii se întreabă dacă îi vor mai recupera vreodată. Ray le-a cerut răbdare, dar a avertizat că va fi un drum dificil.

Procurorii federali au declarat că Bankman-Fried a folosit depozitele clienţilor pentru a-şi finanţa firma de tranzacţionare şi pentru a face donaţii politice, iar autorităţile de reglementare au spus că a folosit banii clienţilor şi pentru cheltuieli personale, cum ar fi cumpărarea unor imobile luxoase.

Bankman-Fried a pledat nevinovat la acuzaţiile procurorilor. Purtătorul său de cuvânt a declarat că donaţiile caritabile au provenit în totalitate din profiturile de tranzacţionare, şi nu din depozitele clienţilor.

Noua conducere a FTX încearcă, de asemenea, să recupereze donaţiile pe care Bankman-Fried şi alţi directori le-au făcut către politicieni şi grupuri politice.

Compania a declarat într-un comunicat de presă că noua sa conducere a fost abordată de "o serie de beneficiari de contribuţii sau alte plăţi" de la FTX care doresc să returneze banii. Compania i-a îndemnat şi pe alţii să facă acelaşi lucru. Pentru cei care nu o fac, FTX a declarat că va "începe acţiuni în faţa instanţei de faliment" pentru a solicita returnarea banilor, cu dobândă.

Future Fund, principala ramură caritabilă a FTX, a promis peste 160 de milioane de dolari la peste 110 organizaţii non-profit până în septembrie, potrivit site-ului său de internet, care a dispărut. Printre beneficiarii de granturi se numărau start-up-uri biotehnologice şi cercetători universitari care lucrează la vaccinuri Covid-19 şi studii de pregătire pentru pandemii; programe care oferă resurse online şi mentorat studenţilor din domeniul STEM din zone subdezvoltate din India şi China; şi o organizaţie non-profit care construieşte panouri solare regenerabile în comunităţi care variază de la Appalachia la Amazonul brazilian.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ftx milioane dolari