x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dioxina s-a mutat la porci

Dioxina s-a mutat la porci

de Anca Aldea    |    11 Ian 2011   •   19:09
Dioxina s-a mutat la porci
Sursa foto: Oleg Popov/Reuters

146116-reutersoleg-popov2009-04-28t114402z-01-pop01-rtrmdnp-3-bulgaria.jpgAutorităţile germane au decis sacrificarea porcilor de la cel puţin o fermă din regiunea Saxonia Inferioară după ce a fost descoperit un nivel alarmant de dioxină (substanţă care poate produce cancer) potrivit presei britanice) în carnea acestor animale. Este vorba, susţine BBC, despre un nivel de 77 de ori mai mare decât cel permis găsit la carnea de porc de la o fermă din Verden, unitate închisă săptămâna trecută în contextul scandalului dio­xinei care a afectat întreaga agricultură germană.

„Un test asupra cărnii de porc a arătat un nivel de dioxină ridicat” într-una dintre fermele din nordul Germaniei. Dezvăluirile au fost făcute publice în contextul în care în ultimul timp scandalul dioxinei la pui a ţinut prima pagină a tuturor ziarelor din Germania. Ieri, 558 de ferme de pui din această ţară erau încă închise. Potrivit presei europene, care îl citează pe Gert Hahne, purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Consum din Saxonia Inferioară, carnea de porc din Verden nu poate fi co­mer­cializată, de aceea „animalele vor fi sacrificate şi carcasele lor arse”. Tes­tele realizate pe aditivii alimen­tari destinaţi hranei pentru animale şi produşi de compania Harles&Jent­z­sch au scos la iveală un nivel de dioxină de 77 de ori mai ridicat faţă de cel permis de normele europene, informează BBC.

Până zilele trecute se credea că numai ouăle au prezentat un nivel de dioxină superior limitei autorizate. Părerea a fost schimbată în momentul în care au apărut rezultatele unor teste suplimentare realizate pentru carnea de pui şi de porc, precum şi laptele de vacă. Aproximativ 100.000 de ouă „au fost distruse în Saxonia Inferioară din cauza dioxinei. În zilele următoare, este posibil să fie distruse alte 100.000 de ouă”, a declarat Hahne ieri. Cu o zi înainte, ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner, a încercat să dea asigurări că produsele germane din carnea şi laptele acestor animale nu au prezentat un pericol pentru sănătate „în nici un moment, şi mai ales acum”. Prevăzători, mulţi germani au re­nunţat la a mai consuma, cel puţin pentru o perioadă, astfel de produse, după cum arăta un sondaj publicat duminică. Alerta privind conta­minarea cu dioxină a fost lansată la 27 decembrie.

×
Subiecte în articol: externe