x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Diplomaţia bulgară: "Numărul romilor bulgari este minim, nu ei creează probleme"

Diplomaţia bulgară: "Numărul romilor bulgari este minim, nu ei creează probleme"

28 Sep 2013   •   17:20
Diplomaţia bulgară: "Numărul romilor bulgari este minim, nu ei creează probleme"

Şeful diplomaţiei bulgare Kristian Vighenin a calificat drept "absurdă" atitudinea Franţei faţă de romii bulgari, subliniind că această problemă nu are nciun motiv să fie legată de admiterea ţării în Spaţiul Schengen.  "O asemenea atitudine în cadrul Uniunii Europene (UE) este absurdă", "ea aminteşte practici din timpuri vechi", a declarat sâmbătă ministrul pentru postul public de radio BNR.

"Aceste aluzii la deportare merg prea departe", a subliniat el într-un prim comentariu al Guvernului bulgar cu privire la unele declaraţii recente ale ministrului francez de Interne Manuel Valls. El a apreciat, săptămâna aceasta, că "majoritatea (romilor, şi anume bulgari şi români) ar trebui condusă la frontieră", considerând că membrii acestei etnii nu se pot integra în Franţa.

Întrebat despre acest lucru la New York, unde participa la Adunarea Generală a ONU, Vighenin a declarat că "numărul romilor bulgari în Franţa este minim (şi că) nu ei sunt cei care creează probleme", sugerând că cea mai mare a imigranţilor romi în Franţa sunt români.

 Minoritatea romă din Bulgaria este estimată la aproximativ 700.000 de persoane, care emigrează mai degrabă în Spania şi Italia în opinia unor experţi bulgari. Vighenin apreciază că "este necesar să fie primită cu calm" poziţia Guvernului francez, confirmată săptămâna aceasta, împotriva unei apropiate aderări a Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen. El afirmă că subiectele romilor şi Spaţiului Schengen "nu au nimic în comun". "Indiferent dacă Bulgaria este sau nu în Schengen, aceşti oameni au dreptul să circule liber în interiorul UE, iar începând din ianuarie vor putea să muncească oriunde" în Uniune, a subliniat el.

Mai multe informatii

×