x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Directorul companiei care administrează centrala Fukushima a izbucnit în lacrimi

Directorul companiei care administrează centrala Fukushima a izbucnit în lacrimi

de Veronica Micu    |    18 Mar 2011   •   19:41
Directorul companiei care administrează centrala Fukushima a izbucnit în lacrimi
Sursa foto: /AFP Photo

Akio Komiri, directorul TEPCO, operatorul centralei Fukushima, a izbucnit în lacrimi la sfârşitul unei conferinţe de presă in care oficiali niponi au recunoscut faptul ca scurgerile de radiatii sunt suficient de puternice cat sa omoare oameni.

"Dimensiunile fără precedent ale cutremurului şi tsunami-ului care au lovit Japonia, sincer vorbind, au fost printre multele lucruri care s-au petrecut şi care nu au fost prevăzute în planurile noastre de gestionare a dezastrelor", a declarat  Yuko Edano, purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, potrivit Daily Mail.

Directorul general al Agenţiei Japoneze pentru Energie Nucleară, Hideohiko Nishiyama, a afirmat că aproximativ 3% din combustibilul nuclear aflat în cele trei reactoare ale centralei de la Fukushima a suferit daune severe, sugerând că miezul acestpra s-ar fi topit parţial. El a mai declarat că în ciuda eforturilor depuse, operaţii de dispersie a tone de apă pentru răcirea reactoarelor, nu se poate afirma cu certitudine că situaţia este sub control.

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez a admis că oficialităţile ar fi trebuit să recunoască mai devreme că situaţia de la centrala nucleară de la Fukushima nu a fost ţinută sub control şi gravitatea scurgerilor de radiaţii.

Ultimele imagini, surprinse de o dronă americană în zona reactorului 4 a centralei de la Fukushima, arată detalii ale dezastrului. Printr-o spărtură imensă în zidul clădirii reactorului, se poate observa o macara utilizată la introducerea barelor de combustibil nuclear în reactor.



Agenţia de Securitate Nucleară Japoneză a ridicat gradul de alertă la Fukushima, de la 4 la 5, pe o scară de 7 grade. Autorităţile au evacuat populaţia pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei. Altor 140.000 de oameni, care locuiesc pe o rază de 30 de kilometri, li s-a cerut să nu-şi părăsească domiciliile.

Inginerii japonezi depun eforturi supraomeneşti pentru a reconecta centrala la sistemul de alimentare cu energie electrică, pentru repornirea sistemului de răcire al reactoarelor. În cazul unui eşec al acestei operaţiuni, ei admit că singura soluţie pentru oprirea unei emisii radioactive, caracterizată drept catastrofală, este îngroparea reactoarelor într-un sarcofag de nisip şi beton.

×